Медия без
политическа реклама

Брюксел отпуши 137 млрд. евро за Полша

Парите бяха блокирани заради нарушаването на върховенството на закона от предишното правителство

29 Февр. 2024
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен направи важен финансов жест в подкрепа на правителството на Доналд Туск
Европейска комисия
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен направи важен финансов жест в подкрепа на правителството на Доналд Туск

Европейската комисия днес официално одобри освобождаването на 137 млрд. евро от фондовете на Европейския съюз, спрени за Полша поради опасения, свързани с върховенството на закона, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Парите идват от два източника: 76,5 млрд. евро от бюджета за развитие, контролиран от Еврокомисията, и почти 60 млрд. евро от фонда за възстановяване след ковид-19. Последният все още трябва да бъде одобрен от държавите-членки на ЕС.

Комисията прекрати финансирането за Полша през 2022 г. с мотива, че съдебните реформи, въведени от тогавашното правителство, застрашават независимостта на съдебната власт. Новото правителство на Полша, ръководено от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, отменя тези промени в опит да спази стандартите на ЕС и да възстанови достъпа на страната до бюджета на ЕС.

Общата сума от 137 млрд. евро включва както просрочени плащания, които са били блокирани, така и плащания, дължими през следващите няколко години, които също щяха да бъдат блокирани, ако Еврокомисията не беше решила да възстанови финансирането на Полша. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, еврофондове

Още по темата