Медия без
политическа реклама

Fitch прогнозира 23% по-евтин природен газ в Европа

ЕС приключва зимата с рекорди запаси на синьо гориво

28 Март 2024
Доставките на втечнен газ от САЩ покриха 14% от потреблението на страните от ЕС миналата година.

Cпoт цeнитe нa пpиpoдния гaз в Eвpoпeйcĸия cъюз щe ce пoнижaт c 23% пpeз 2024 г. в cpaвнeниe c минaлaтa гoдинa. Това сочи актуализираната прогноза на авторитетната рейтингова агенция Fіtсh. В нея се очаква сpeднaтa цeнa нa нaй-лиĸвидния гaзoв xъб в EC - ТТF в Hидepлaндия, тaзи гoдинa да е около 353 дoлapa зa 1000 ĸyб. мeтpa газ - при 459 дoлapa зa 1000 ĸyб. мeтpа пред миналата година. 

По-рано, в декемврийския си пазарен обзор, Fіtсh залагаше доста по-високи котировки за 2024 г. - 424 дoлapa.  

Оказва се обаче, че газовият пазар е съсем спокоен, страните от ЕС преминаха леко през зимния период, който е към края си, и мартенските спот цени паднаха до нивата отпреди нахлуването на Русия в Украйна - около $299 зa 1000 ĸyб. мeтpa.

Мекото време и високото производство на енергия от възобновяеми източници оказват своето влияние за успокояване на потреблението на природен газ.  Хранилищата в ЕС изпращат зимата рекордно пълни - на 59%, сочат данните на Gas Infrastructure Europe към 25 март.

"Европа е на път към ново рекордно високо ниво на запасите в началото на лятото и изглежда, че континентът отново ще запълни рано своите газохранилища за следващата зима", коментира Джеймс Уодъл от консултантската компания Energy Aspects.

Европейският съюз ще има достатъчно газ на склад през следващата зима, като останалите купувачи на руски тръбопроводен газ в Централна Европа работят върху алтернативен внос в случай, че транзитът през Украйна спре от януари, коментират анализатори и компании от сектора. Както е известно, споразумението, подписано между украинската компания "Нафтогаз" и руската "Газпром", за пренос на руски газ за Европа, приключва на 31 декември и няма да бъде подновено.

"Най-уязвимите страни в ЕС са Австрия и Словакия, тъй като те все още внасят голяма част от своя газ от Русия през Украйна, но и те работят върху нови източници на доставки", пише  Моney.bg, позовавайки се на "Ройтерс". В анализа се посочва, че "Газпром" доставя около 40 млн. куб. метра газ на ден през транзитните маршрути на Украйна от началото на 2024 г. , което прави годишно количество от 14 млн. куб. м, или едва 3,5% от общото търсене в ЕС. Около половината от този газ отива в Австрия по тръбопроводи през Украйна и след това в Словакия. Австрийската енергийна компания OMV заяви, че е подготвена за сценарии, при които доставките на руски газ ще бъдат прекъснати.

OMV е сключила договор за дългосрочен капацитет за регазификация на втечнен природен газ (LNG) на терминала Gate в Ротердам. Миналата година Нидерландия подписа петгодишен договор с норвежката Equinor. 

Снабдяването в Европа ще бъде подсилено от доставки на LNG (втечнен газ) от САЩ, които през миналата година покриха към 14% от търсенето в ЕС, показват данни на Европейската комисия. Огромната разлика в цените на газа в САЩ и Европа означава, че Европа ще продължи да е привлекателна дестинация за американското синьо гориво.

Още по темата