Quantcast

Медия без
политическа реклама

Енергийните министри договориха 180 евро таван на цената на газа

Това дава спокойствие, че цената на парното няма да скочи от 1 януари, обявиха от енергийното министерство

19 Дек. 2022Обновена
Pixabay

Енергийните министри на страните от ЕС се договориха за таван от 180 евро на мегаватчас на цената на природния газ, съобщи Ройтерс, като се позова на Twitter на официалния представител на Чехия, която председателства съюза.

Ограничението влиза в сила от 15 февруари 2023 г. и ще се прилага за договорите за газови деривати, търгувани на европейската TTF борса, за доставки до една година напред.

Предстои новината да бъде съобщена тази вечер на специална пресконференция на чешкото председателство.

По-рано днес ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто заяви, че квалифицираното мнозинство от страните от ЕС направили пробно гласуване за въвеждането на таван на цената на газа. На 15 декември стана известно, че най-вероятно страните от ЕС ще постигнат съгласие таван на цените на газа под 200 евро за мегаватчас.

Договореният лимит е доста над това, което нашата страна обяви като приемлива стойност. Министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че България настоява за таван в диапазона 200-250 лв. за мегаватчас.

"В крайна сметка сега сме по-близо до това, за което настояваше България. Първоначално се говореше за 275 евро цена на мегаватчас", коментира пред БНТ Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката.

Той посочи, че договореният таван от 180 евро означава, че "може да бъдем спокойни, че цената на парното няма да скочи от 1 януари". "Три вида цени влияят на микса на "Булгаргаз" - азерският газ, газът, търгуван на европейската TTF борса, и този от хранилището в Чирен. Сега като се слага таван на ТТF борсата, това ще ограничи ръста на цените през зимните месеци", посочи Божков.

ВЪЗМУЩЕНИЕ В КРЕМЪЛ

Кремъл определи договорения днес в Брюксел таван за цените на природния газ като посегателство върху пазарните механизми, предаде ТАСС. 

Това е нарушение на пазарния процес на ценообразуване, посегателство върху пазарните процеси. Всякакви опити за таван са неприемливи, заяви правителственият говорител Дмитрий Песков. 

 

Ключови думи:

цена, природен газ, Таван

Още по темата