Медия без
политическа реклама

ЕК даде зелена светлина на завода за горене на боклук в София

Финансовата помощ от ЕС ще е в размер на 94 млн. евро

26 Ноем. 2019
Около 180 хил. тона негодни за рециклиране битови отпадъци годишно трябва да бъдат използвани за гориво.
Илияна Кирилова
Около 180 хил. тона негодни за рециклиране битови отпадъци годишно трябва да бъдат използвани за гориво.

Плановете на Столичната община да предостави държавна помощ на "Топлофикация - София" за изграждане на инсталация за горене бяха одобрени от Европейската комисия. Идеята на бъдещия инсинератор е да изгаря остатъците от столичния боклук, които не могат да бъдат обработени, и да се осигури евтино гориво за "Топлофикация София". Плановете са изграждането на инсталацията да приключи до края на 2023 г.  По проекта  се работи от далечната 2011 г., но все още няма обществено съгласие заради спорните въпроси за влиянието върху околната среда. 

Финансовата помощ от Европейския съюз ще е в размер на 94 млн. евро, като пряката безвъзмездна помощ ще е приблизително 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лв.), а останалата част ще е под формата на заем, отпуснат от Столичната община на  „Топлофикация“. Той ще е приблизително 3 млн. евро (около 5.8 млн. лв.). Средствата за инсинератора са по програма „Околна среда“ и бяха отпуснати на правителството в края на ноември миналата година. 

Плановете са инсталацията да бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Централата ще произвежда топлинна енергия и електричество с мощност приблизително 55 мегавата топлинната енергия и 19 мегавата електроенергия. За гориво годишно ще бъдат използвани около 180 хил. тона негодни за рециклиране битови отпадъци.

Както в."Сега" писа, през миналата седмица общината загуби дело за отказан достъп до обществена информация, свързана именно с изграждане на инсталация за горене на отпадъците в столицата. Върховният административен съд постанови, че общината няма право да крие проекта за инсталацията, както и документацията по него и трябва да го представи на заявителя. 

Проектът за инсинератора в центъра на София бе и основна точка в предизборната кампания за кмет на столицата. Срещу него се обявиха "Демократична България" и Борис Бонев. Десните от години протестират срещу инсталацията, защото не считат, че въздухът на София трябва да се замърсява допълнително.

 

Още по темата