Медия без
политическа реклама

Държавната ББР ще финансира фирми през фондовата борса

28 Септ. 2022
Министърът на иновациите Александър Пулев (вторият от ляво надясно) се срещна с ръководството на фондовата борса, за да обсъди нов инвестиционен инструмент на ББР, но представители на ББР нямаше на срещата.

Нов инвестиционен инструмент на Българската банка за развитие и фондовата борса ще финансира малки и средни предприятия. Това договориха служебният министър на иновациите Александър Пулев и ръководството на фондовата борса. 

Работна група с представители на ББР, БФБ и министерството на иновациите започват работа по изграждане на новия механизъм. На практика част от кредитния ресурс на държавната банка ще бъде насочен към фондовите пазари, откъдето малки и средни предприятия ще получават финансиране.

Според министър Пулев ББР трябва да разнообрази продуктовата си гама и каналите си за финансиране, за да бъде по-ефективна.

По думите му с новия инвестиционен инструмент ще се решат два проблема: "Парите на българския данъкоплатец ще бъдат публично и прозрачно управлявани. Всеки ще може да се запознае публично с всичко, процесите няма да се случват на тъмно, а документите да са само в някакви чекмеджета, канцеларии и архиви. Освен това капиталовите пазари ще бъдат подкрепени чрез вкарването в процеса на сериозен институционален играч като ББР", каза той.

"Новата инвестиционна структура ще бъде спонсорирана първоначално от ББР и БФБ. В същото време тя ще увлече допълнителен ресурс от частни инвеститори чрез листването си на самата борса. Партньорството, което си представяме, е Българската фондова борса да помага и да участва максимално за привличането на инвеститори в дяловата част на тези инвестиции, а ББР да се фокусира основно върху дългови финансирания", обясни изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

Не е ясно към момента какъв ресурс ще насочи ББР на борсата.

Служебният министър коментира и другото нововъведение, което планира за ББР. "Разширява се продуктовата гама на ББР чрез съфинансиране съвместно с големи финансови организации с безупречна репутация. ББР ще има допълващ финансов капацитет, а рискът ще се управлява според златните стандарти на банките за развитие в Европа. Целта е ББР да не избутва, а да допълва капиталите, особено там, където липсва частно финансиране", обясни той. 

Пулев подчерта, че лимитът за кредитите в Банката за развитие остава до 5 млн. лв., а малките и средните предприятия продължават да бъдат целеви сегмент на банката.

По повод критиките към Надзорния съвет на банката, министърът съобщи, че ще разшири състава му с поне още двама души, но сумарно надзорът щял да получава по-малко заплати, отколкото досегашният състав от трима души.

Още по темата