Quantcast
Държавната ББР ще финансира фирми през фондовата борса | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Държавната ББР ще финансира фирми през фондовата борса

520
Министърът на иновациите Александър Пулев (вторият от ляво надясно) се срещна с ръководството на фондовата борса, за да обсъди нов инвестиционен инструмент на ББР, но представители на ББР нямаше на срещата.

Нов инвестиционен инструмент на Българската банка за развитие и фондовата борса ще финансира малки и средни предприятия. Това договориха служебният министър на иновациите Александър Пулев и ръководството на фондовата борса. 

Работна група с представители на ББР, БФБ и министерството на иновациите започват работа по изграждане на новия механизъм. На практика част от кредитния ресурс на държавната банка ще бъде насочен към фондовите пазари, откъдето малки и средни предприятия ще получават финансиране.

Според министър Пулев ББР трябва да разнообрази продуктовата си гама и каналите си за финансиране, за да бъде по-ефективна.

По думите му с новия инвестиционен инструмент ще се решат два проблема: "Парите на българския данъкоплатец ще бъдат публично и прозрачно управлявани. Всеки ще може да се запознае публично с всичко, процесите няма да се случват на тъмно, а документите да са само в някакви чекмеджета, канцеларии и архиви. Освен това капиталовите пазари ще бъдат подкрепени чрез вкарването в процеса на сериозен институционален играч като ББР", каза той.

"Новата инвестиционна структура ще бъде спонсорирана първоначално от ББР и БФБ. В същото време тя ще увлече допълнителен ресурс от частни инвеститори чрез листването си на самата борса. Партньорството, което си представяме, е Българската фондова борса да помага и да участва максимално за привличането на инвеститори в дяловата част на тези инвестиции, а ББР да се фокусира основно върху дългови финансирания", обясни изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

Не е ясно към момента какъв ресурс ще насочи ББР на борсата.

Служебният министър коментира и другото нововъведение, което планира за ББР. "Разширява се продуктовата гама на ББР чрез съфинансиране съвместно с големи финансови организации с безупречна репутация. ББР ще има допълващ финансов капацитет, а рискът ще се управлява според златните стандарти на банките за развитие в Европа. Целта е ББР да не избутва, а да допълва капиталите, особено там, където липсва частно финансиране", обясни той. 

Пулев подчерта, че лимитът за кредитите в Банката за развитие остава до 5 млн. лв., а малките и средните предприятия продължават да бъдат целеви сегмент на банката.

По повод критиките към Надзорния съвет на банката, министърът съобщи, че ще разшири състава му с поне още двама души, но сумарно надзорът щял да получава по-малко заплати, отколкото досегашният състав от трима души.

Още

Приятелски фирми на властта поемат отново ББР

01.12.2022

3958
ББР няма да може да събере 300 млн. лв. от големите кредити

30.11.2022

2326
Росен Карадимов влиза в надзора на държавната ББР

07.11.2022

1015