Quantcast

Медия без
политическа реклама

Довършването на 278 пътни ремонта мина през регионалната комисия на НС

Опозицията поиска разплащане на 100% на договорите текущата поддръжка на шосетата

По част от договорите за текуща пътна поддръжка са правени и основни ремонти на шосетата.

Довършването на 278 пътни ремонта мина през регионалната комисия по време на днешното й заседание в Народното събрание. На него бе разгледано предложеното от депутата от ПП Настимир Ананиев и група народни представители решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа. То бе прието с 8-те гласа на депутатите от управляващата коалиция, а от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не участваха в гласуването.

С встъпителните си думи строителният министър Гроздан Караджов опроверга твърденията, че ще се променят договорите по старите договори за пътна поддръжка и текущи ремонти. По думите му, извършените работи ще бъдат заплатени, като цените ще останат според офертите на фирмите от 2018. Според министъра с приемането на предложеното на НС решение въпросните почти 278 спрени обекта ще могат да бъдат завършени до края на годината.

„Изводите от доклада, изработен в периода 20 септември - 10 октомври от работната група показаха, че

има проблеми с възлагането на ремонтите.

Прекратяването на договорите ще са обект на много юридически спорове, но прекратяването им носи обаче риск доста райони може да останат без пътна поддръжка“, уточни Караджов.

Николай Нанков от ГЕРБ попита дали има съмнение за недействителност и незаконност на договорите. Според него сегашните проблеми с поддръжката на пътищата била резултат от „революционните“ действия на двете служебни правителства, когато си били приети ангажименти за нови обществени поръчки. Той смята, че НС трябва да се иска промяна на закона за бюджета, ако там не са залегнали средства за тези ремонти. Депутатът попита и как се изчислило, че ще се платят по тях 50% и то с решение на НС. „За останалите пари се чуват всякакви варианти. Да не забравяме инфлацията и така може държавата да се превърне в убиец на пътния бранш. Ще настояваме изплащане на 100%“, уточни Нанков.

Гроздан Караджов от своя страна репликира бившия регионален министър, като каза, че не може да се плати на 100 на сто, защото по тези договори е установена правната нестабилност. „От НС искаме обаче да се отложи спирането на договорите, за да не останат пътищата без поддръжка и ремонт“, добави той. „Прави се ревизия за сертификатите за приемане на обектите. Всеки от тях ще провери какво е завършено и само извършеното ще се заплати напълно. Парите няма да се вземат от заделените за строителство. Общият бюджет за пътища обаче няма да стигне и за ново строителство и за ремонтите“, констатира регионалният министър.

По време на дебатите в комисията, част от депутатите заявиха, че

не могат да вземат информирано решение по проблема,

защото текстът на решението им бил предоставен много късно. Освен това те констатираха и недостиг на точна информация относно констатациите на проверките на въпросните договори и данни за самите договори. Георги Георгиев от ИТН спомена за десетократните разлики в единичните цени на извършените СМР, но на комисията не е дадена информация за това. „Вярно е, че част от фирмите са „касички“ и всичко превъзлагат на друг и подзиплънители, на и за това няма информация, каквато се появи по време на работата Комисията по ревизията в предишните 2 парламента“, каза той и добави, че проектът на предлаганото решение трябва да се разгледа и от други парламентарни комисии.

Почти всички депутати от опозицията в регионалната комисия поискаха процедура за прекратяване на дебатите и отлагането на първата точка от дневния ред, касаеща въпросното решение. Председателя Настимир Ананиев обаче подложи на гласуване предложението им едва в края на заседанието, като то не беше прието.

По време на дебатите Манол Генов (БСП) припомни, че въпросните договори са сключвани през 2018 г., когато не е имало служебни правителства. „Проблемът е спешен от тогава. Половин България стои с недовършени пътни ремонти. Много фирми са изправени пред фалит. Тези 50%, които се предлага да им бъдат платени ще бъдат глътка въздух за тях.

За това трябва да се вземе спешно решение“,

каза той и . предложи да се прекратят дебатите и да се гласува предложеното решение.

Цветан Енчев (ДПС) поиска да се изясни фактическата обстановка. Той припомни, че служебният премиер Янев бил възложил преглед на договорите от страна министъра на правосъдието и след това фирмите са сключили пък анекси за прекратяване. „Едни от края на април, а други от края на юни и е трябвало е да се направят нови договори“, констатира той.

В тази връзка Настимир Ананиев (ПП) поясни, че не бива да се забравят два важни момента, за това как приз договори за текущи-ремонти и поддръжка са правени реконструкции и основни ремонти. „За това се правят проверки. Целта е да не се подписва празен чек. Всички помним порочната практика бюджетът на МРРБ да е 150 млн. лв., а после в края на годината с решение на МС се разплащат над милиард. Тази практика се е случвала по времето на ГЕРБ. За това трябва да вземем отговорно решение, което дава възможност да се върви напред. ГЕРБ от една страна искат да обявим нищожност на договорите, а пък и да платим 100%“, добави председателят на регионалната комисия и призна, че

предлаганото решение със сигурност не е перфектно,

но то дава възможност да се премине напред и да се разплатят 50% на всички фирми извършили ремонти. На МС ще се даде право да разплати останалата сума. НС дава мандатът и да се провери и да не се разписва празен чек. „Ключова е пътната безопасност. Да не забравяме, че през пролетта и лятото стават най-много катастрофи“, поясни той.

Според Халил Летифов (ДПС), обаче в решението не става дума за пътна безопасност, а колегата му от парламентарната група Цветан Енчев, заяви, че иска да знае за какво ще се изхарчат над 1 милиард. В отговор Настимир Ананиев поясни, че в доклада на АПИ от края на март 2022 г. са посочени точно сумите и отсечките. „В решението всичко е ясно. То е изцяло свързано с пътната безопасност“, подчерта той.

Александър Ненков от ГЕРБ пък определи

положението на министър Караджов като върху динена кора,

заложена, според него от служебните кабинети и сега се търси индулгенция. „Той пази предишните служебни министри и финансовия Асен Василев“, констатира депутатът от опозицията.

В тази връзка строителният министър Гроздан Караджов поясни, че не иска узаконяване договорите, за които има съмнения. със съмнение. „Искам започнатите ремонти да бъдат довършени и да се увеличи пътната безопасност. За да ги дам на съд договорите трябва да ги обява за нищожни“, каза той. П од умите му строителните фирми не били против първо да се плати само 50% от дължимото и след 90-дневната ревизия на комисията да се доплати изработеното.

Богомил Петков (ПП) заяви, че трябва да се излезе от патовата ситуация с решение. „Не може да оставим държавата в дупка между договорите за поддръжка и 278 обекта да останат недовършени. „Не можем да се правим кой е по-велик“, смята той.

Зам.-министърът на МРРБ Явор Пенчев поясни накратко, че става дума дали възлаганията са нередни, а не самите договори на текущ и ремонт и поддръжка. „Не искаме удължаване на договорите. Те изтичат 2024 г. Със служебното правителство споразуменията за прекратяване на договорите са предвидени срокове 29 април и 30 юни 2022 г.“, припомни той.

Още по темата