Медия без
политическа реклама

Денков обеща цената на тока да се запази до средата на 2024 г.

Дори да се наложи домакинствата да плащат повече, увеличението няма да е повече от няколко процента, твърди премиерът

30 Авг. 2023Обновена
акад. Николай Денков
Илияна Димитрова
акад. Николай Денков

Премиерът Николай Денков се зарече, че няма да има повишение на цената на тока. Обещанието той направи преди началото на днешното правителствено заседание. Думите му дойдоха по повод острите критики на КЕВР и омбудсмана срещу прибързаното либерализиране на пазара на електроенергия за битовите потребители, което може да доведе до съществен скок на цените на тока още от 1 януари 2024 г.

"Искам да уверя всички български граждани, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената на битовите потребители до средата на 2024 година", ангажира се Денков. По  думите му, дори след това да се налага промяна на цената на тока за домакинствата на базата на преценката на КЕВР, това увеличение "няма да е повече от няколко процента".

Действително КЕВР утвърждава цени на електроенергията на регулирания пазар за битовите потребители всяка година от 1 юли и те действат до 1 юли на следващата година. Регулаторът обаче изказа безпокойство тези дни, че публикуваните за обществено обсъждане законови промени за поетапна либерализация на пазара на електроенергия за бита може да доведе до рязък скок на цените още от 1 януари 2024 г., въпреки планираното освобождане на цените от 2026 г. Според предложения от енергийното министерство модел от 1 януари 2024 г. НЕК вече няма да  бъде обществен доставчик на ток, а КЕВР няма да определя на производителите на ток месечна разполагаемост, която да се предлага на регулирания пазар. Предвижда се от 1 януари 2024 г. до 31 декември 2025 г. частни доставчици да продават ток на домакинствата, но на регулирани от КЕВР цени, като разликата в по-високата цена на закупуване от производител и по-ниската цена на предлагане на крайния потребител се компенсира от Фонда "Сигурност на електренергийната система". КЕВР предупреди, че не е ясно кой ще финансира тези компенсации.

Премиерът поясни, че критикуваният проект за изменение на Закон за енергетиката, в който се въвежда пълна либерализация на пазара на електроенергия от началото на 2026 г., е част от ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост. Изпълнителната власт е използвала летните месеци, за да довърши законите и те да бъдат внесени в законодателния орган още в първите дни на септември.

"Надявам се Народното събрание да приеме всички законопроекти, за да нямаме повече препятствия пред довършваното на този етап по плана за възстановяване", каза още министър-председателят.

Все още проектът за измененеие на Закона за енергетиката е на етап обществено обсъждане и предстои да видим дали в крайния вариант ще бъдат взети под внимание забележките на КЕВР.

Още по темата:

Има опасност цената на тока за бита да скочи драстично още от 1 януари 2024 г. без да се спази преходен период и задържане на ценовите нива на регулирания пазар до 2026 г.
Стартът на поетапната либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата от 1 януари 2024 г. т. е. по средата на отоплителния сезон, е прибързан и необмислен.   Има реална опасност правата на гражданите да останат незащитени.

 

Ключови думи:

ток, КЕВР, Николай Денков

Още по темата