Медия без
политическа реклама

България заведе дело срещу "Газпром" за 400 млн. евро

09 Юли 2024
ЕРА/БГНЕС

"Булгаргаз" ЕАД стартира производство срещу "Газпром Експорт" пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, съобщи държавната компания. Заведеният иск е за обезщетение на вреди от над 400 млн. евро, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната на Русия срещу Украйна.
Държавният газов търговец съобщи, че готви иск заради спрения руски газ, още през май.  

 

Българският газов доставчик "Булгаргаз" ще заведе иск срещу "Газпром Експорт" за 400 млн. евро заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. Това съобщи на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

 

"Газпром" спря подаването на газ за България и Полша в края на април 2022 г., защото двете страни отказаха да си открият сметки в рубли в "Газпром банк". Преди това "Газпром" върна плащането в долари от "Булгаргаз", както е по договора между двете страни. Основанието бе указът на руския президент Владимир Путин за плащане в рубли за газа. Европейските санкции обаче забраняват директно плащане на газ в рубли.

В края на май 2024 г. "Булгаргаз" ЕАД изпрати покана до "Газпром" за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании. Но руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса.

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове, обясняват от "Булгаргаз".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Булгаргаз, Газпром

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?