Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" най-сетне се престраши да съди "Газпром"

Подготвен е иск за 400 млн. евро заради спирането на газовите доставки през 2022 г.

Ще предложим на"Газпром експорт" доброволно да плати, ако не, отиваме на арбитраж, обясни министър Малинов.
Ще предложим на"Газпром експорт" доброволно да плати, ако не, отиваме на арбитраж, обясни министър Малинов.

Българският газов доставчик "Булгаргаз" ще заведе иск срещу "Газпром Експорт" за 400 млн. евро заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. Това съобщи на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Така България е поредната страна от ЕС, която ще си търси правата срещу руския достачвик заради причинената от него газова криза. 

Както е предвидено в договора, първо ще предявим претенцията си към  „Газпром експорт” и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане на претенцията. Ако това не се случи, ще заведем дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж”,  поясни министърът.

Малинов даде информация и за ситуацията с турската компания "Боташ". Той съобщи, че турската фирма ще "направи отстъпка" от 11 млн. евро за България през юни.

В края на април министърът пътува до Турция, за да изпълни задачата, дадена му от Народното събрание - да предоговори условията, тъй като договорът е неизгоден за България. Както се разбра, България се е ангажирала да плаща огромни такси на "Боташ", независимо дали получава природен газ или не. Сделката бе стартирана от служебния кабинет на Гълъб  Донев. 

Министър Малинов съобщи, че 13 компании са заявили желание да получават газ през Турция чрез договора с "Боташ". По неофициални данни България досега е внесла само танкер и половина с втечнен газ по линия на пакта с турския партньор, а всеки ден се трупат по половин милион лева такси. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата