facebook
twitter

Икономика

БЕХ ще спасява и "Марица-изток 2"

373
Снимка: Министерство на енергетиката
Енергийният министър Теменужка Петкова посрещна президента на КНСБ Пламен Димитров, с когото обсъдиха бъдещето на тецовете и вариантите за спасяването на закъсалата ТЕЦ "Марица-изток 2".

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще "спасява" и закъсалата финансово "Марица-изток 2". В момента централата отчаяно се нуждае от средства за емисиите си парникови газове, за да продължи да работи. "До март 2019 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" трябва да плати за емисии над 300 млн. лв.", заяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова на среща със синдикатите. Основните теми за разговора са били свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на "Мини Марица-изток" заради растящите цени на квотите за въглеродни емисии. Наскоро холдингът за пореден път пое и задълженията към "Булгаргаз" на столичната "Топлофикация".

В момента работна група в министерството работи върху няколко варианта за спасяването на "Марица-изток 2", определена за една от най-замърсяващите в ЕС. Решение трябваше да има още преди месец, но то все още се бави. Част от сценариите предвиждат поскъпване на тока, субсидиране през фонд "Сигурност" или сливане с АЕЦ "Козлодуй". Последният вариант вече бе отречен от министър Петкова. Вчера тя бе категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на ТЕЦ-а. Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи, отсече Теменужка Петкова. "Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране на стабилността на държавната топлоелектрическа централа", увери енергийният министър.

Вариантите за бъдещето на централата се очаква да бъдат представени до дни. Миналата седмица заместникът на Петкова - Жечо Станков, обяви, че с Брюксел е постигната договорка за допълнително еврофинансиране за засегнатите региони от прехода към нисковъглеродна икономика. Това означава, че редица страни, сред които и България, ще получат финансиране заради директивата на ЕС за поетапно затваряне на силно замърсяващите въздуха тецове.

ГАРАНЦИЯ

Теменужка Петкова увери, че поне до 2020 г. няма да има съкращения на работници в "Мини Марица-изток", които доставят горивото за държавната топлоцентрала. Думите й бяха в отговор на въпрос, поставен от Наско Митев от КНСБ, според когото в региона упорито се говорело, че ще има съкратени миньори. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че има напрежение в региона заради липсата на яснота за бъдещето на комплекса "Марица Изток". Той настоя за спешно приемане на енергийна стратегия до 2050 година.

Ключови думи:

въглища, ток, енергетика
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Египет ще изнася ток в Европа

23.05.2019

827 18
Липсата на ток на борсата вдигала цените

12.04.2019

Румяна Гочева

911 10
Собственици на малки ВЕИ преговарят с енергийния министър

23.05.2019

561 6

Коментари

Yantar

 Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи, отсече Теменужка Петкова.

Таз не е ли чела доклада на БАН, на HSBC и на цялата синя първобитна общност водена от Чехльо, че няма нужда от енергийни мощности, щото няма търсене на ток?

*

Само напомням на модератора, че "Чехльо" може да се отнася за съществуващи или несъществуващи индивиди и се оставя изцяло на читателите да припознаят някоя или някого в това нарицателно. Има и Google Images, които са изцяло извън моя контрол. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×