Медия без
политическа реклама

БДЖ се оборудва с ПОС-терминали във влаковете за 4.7 млн. лв.

14 Юли 2023
Илияна Кирилова

БДЖ купува ПОС терминали за плащане с банкова карта във влака, съобщи БНР. 

Вече има обявена обществена поръчка, като тя е за надграждане на системата за билетоиздаване. С тези мобилни устройства ще бъдат снабдени кондукторите, предвижда се и разработване на софтуер за билетоиздаващите автомати по гарите, обясни Ивайло Георгиев - директор на "Продажби и обслужване" в компанията. 

Проверка на Economic.bg показва, че обществената поръчка е обявена през април тази година, но е спряна в момента, тъй като е в процес на обжалване. 

Той е на стойност малко над 4.7 млн. лв. без ДДС. Предвижда надграждане на „Системата за билетоиздаване и резервации“ с модул продажба на билети от вендинг автомати, доставка на PDA устройства за продажба на билети във влаковете, необходими за издаване и валидация на превозни документи във влаковете, осигуряване на тяхната свързаност чрез APN и VPN и цялостна софтуерна поддръжка за срок от 48 месеца. 

Търгът се обжалва от „Компютърнет Сървисиз“ ООД, която претендира пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че в обществената поръчка се съдържат дискриминационни технически и квалификационни изисквания, и същевременно липсва нормативно определено задължително съдържание, като иска поръчката да бъде прекратена и обявена наново, но с други изисквания. 

С решение от 6 юли КЗК отменя като незаконосъобразно решението за откриване на процедурата и възлага на „БДЖ - Пътнически превози“  да заплати на компанията направените в производството разноски в общ размер на 3700 лв. Решението може да бъде обжалвано преди Върховния административен съд (ВАС).

 

Ключови думи:

БДЖ, ПОС терминал

Още по темата