facebook
twitter

Икономика

АИКБ поиска прокуратурата да разследва пазара на ток

175
 Илияна Кирилова
Васил Велев

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново поиска от главния прокурор да разследва за престъпления формирането на цените на свободния пазар на ток. За разлика от предишния път обаче във вторник работодателите се срещнаха лично със Сотир Цацаров.

Бизнесът настоява да се провери и за нерегламентирани сделки, за наличието на каквито се говори отдавна. От организацията на Васил Велев предупреждават, че през последната година спекулативният ръст на цените нанася сериозни щети на индустрията - оскъпява стоките и услугите и забавя ръста на доходите.

Това е поредният път, в който бизнесът открито говори за спекула на свободния пазар на ток, който доскоро се доминираше почти изцяло от държавни енергийни фирми. В края на юли работодателите сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за монопол в енергетиката. Те настояха комисарите да разследват поведението на определени фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Опасенията на АИКБ бяха, че определени дружества, като топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе и др., продават ток на "Гранд Енерджи дистрибюшън", свързано със същите производители.

Месец по-късно обаче от КЗК на практика отказаха проверката. От там отговориха, че е в ход секторен анализ на пазара, и предложиха на фирмите да попълват въпросници. Това бил "един от законовите способи за събиране на информация за състоянието на конкурентната среда".

 

Все още няма коментари

Още

Наръчник на АИКБ упътва малките фирми как да купуват ток от октомври

07.08.2020

1263 5
Трите капана за властта щракнаха
И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

03.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5126 9

Влез или се регистрирай за да коментираш