facebook
twitter

Икономика

АИКБ поиска прокуратурата да разследва пазара на ток

173
Илияна Кирилова
Васил Велев

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново поиска от главния прокурор да разследва за престъпления формирането на цените на свободния пазар на ток. За разлика от предишния път обаче във вторник работодателите се срещнаха лично със Сотир Цацаров.

Бизнесът настоява да се провери и за нерегламентирани сделки, за наличието на каквито се говори отдавна. От организацията на Васил Велев предупреждават, че през последната година спекулативният ръст на цените нанася сериозни щети на индустрията - оскъпява стоките и услугите и забавя ръста на доходите.

Това е поредният път, в който бизнесът открито говори за спекула на свободния пазар на ток, който доскоро се доминираше почти изцяло от държавни енергийни фирми. В края на юли работодателите сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за монопол в енергетиката. Те настояха комисарите да разследват поведението на определени фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Опасенията на АИКБ бяха, че определени дружества, като топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе и др., продават ток на "Гранд Енерджи дистрибюшън", свързано със същите производители.

Месец по-късно обаче от КЗК на практика отказаха проверката. От там отговориха, че е в ход секторен анализ на пазара, и предложиха на фирмите да попълват въпросници. Това бил "един от законовите способи за събиране на информация за състоянието на конкурентната среда".

 

Все още няма коментари

Още

Прокуратурата нямала интерес да разкрива данни за акцията в БФС

16.10.2019

836 7
"Еврохолд" убеждава КЗК, че трябва да пусне сделката за ЧЕЗ

16.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

133
10 души са арестувани за рекет в Бургас

14.10.2019

1059 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×