Медия без
политическа реклама

5 страни от ЕС искат забрана на вноса на диаманти от Русия

26 Септ. 2022
pixabay.com

Пет страни от Европейския съюз - Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, настояват за забрана за вноса на диаманти от Русия в Съюза като част от мерките, с които европейците да отговорят на ескалацията на конфликта в Украйна, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Ако бъде прието, ембаргото ще принуди Москва да пренасочи търговията си за милиарди долари годишно и ще засегне най-големия център в света за търговия с диаманти – Антверпен. Такава забрана вече е била предлагана, но винаги се е натъквала на вето от Белгия.

По-рано този месец белгийският премиер Александер де Кро обясни, че евентуално спиране на вноса на руски диаманти ще бъде "огромна загуба" и удар по бранш, който дава 5 процента от експорта на Белгия и издържа 30 хил. работни места в страната. Според източници на Ройтерс обаче белгийското правителство е склонило да се откаже от ветото си, след като руският президент Владимир Путин обяви мобилизация и намерения да анексира десетки хиляди квадратни километри украинска територия.

Руската група компании "Алроса" е най-големият производител на необработени диаманти в света – 30% от глобалния добив през 2021 г. Продажбите, реализирани от нея в последната година до войната, възлизат на 4,2 млрд. долара - главно за Белгия, Индия и Обединените арабски емирства.

Киев, който първи настоя за ембарго върху руските диаманти, припомни, че Русия използва тези приходи, за да финансира агресията си срещу Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?