Медия без
политическа реклама

С 20 дни закъснение КЕВР разреши 16% поскъпване на газа

21 Апр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Енергийният министър Теменужка Петкова за втори път принуждава шефа на КЕВР Иван Иванов да замрази цената на природния газ. Πpeз ceптeмвpи 2020 г. тя отново разпореди проверка в подопечното й дружество, след като оттам поискаха 15% поскъпване. Тогава КЕВР повече от 10 дни не обяви цена.

С 20 дни закъснение КЕВР определи цената на природния газ за април. Тя е 33.19 лв. за МВтч, което е с 16% повече спрямо март.

Причината за огромното закъснение, с което регулаторът определя със задна дата цената на синьото гориво, е внезапната проверка на енергийния министър Теменужка Петкова в "Булгаргаз", започнала в навечерието на изборите и продължила до 19 април. Тя бе породена от поисканото от държавното дружество 13% увеличение на цената. След като изборите отминаха, а очаквано проверката не показа нищо нередно в сметките, "Булгаргаз" внесе ново заявление за още по-голямо поскъпване на природния газ от 1 април - този път със 17%.

В крайна сметка КЕВР е намалила с 1 процентен пункт поиската нова цена, след като е приспаднала надвзети приходи през 2020 г. от 335 млн. лв.

Предизборното отлагане на цената на синьото гориво от ГЕРБ сега ще струва двойно по-скъпо на потребителите. Освен по-висока цена за април клиентите на "Булгаргаз" ще трябва да платят почти за два месеца. Близо три седмици "Булгаргаз" е продавала суровината, без да фактурира дължимите от клиентите суми.

Междувременно "Булгаргаз" е внесла заявление за нова цена от май - 35.74 лв./MВтч. Това е с 1.30 лв. повече от прогнозираната през март и се дължи на ръста на цените заради повишеното търсене на суровината на европейските пазари.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?