Quantcast

Медия без
политическа реклама

Женски образи събират Дечко Узунов и Искра Благоева в обща изложба

Проектът "Пресичане на граници" организира задочна среща отвъд времето за двамата творци

24 Ноем. 2023
СГХГ
Искра Благоева, "Лилит и Ева разиграват Адам на комар", 2020.

Изложба "Пресичане на граници" открива Софийската градска художествена галерия в своя филиал галерия "Дечко Узунов" от 18.00 ч. във вторник, 28 ноември. Това е втори проект от програмата на галерията "Срещи отвъд времето" и представя съвместна експозиция на големия ни живописец Дечко Узунов (1899-1986) и съвременната художничка Искра Благоева.

Искра Благоева е решила дълбоко да навлезе в света на маестрото и дори е творила временно в ателието на Дечко Узунов. И в определени дни в хода на изложбата тя отново ще работи там, създавайки до края на проекта своя картина, повлияна от срещата с едно изкуство отвъд времевите граници, от задочното запознанство с един от класическите български художници. Заобиколена от неговите вещи и художнически пособия, тя ще се потопи в неговата светая светих, работейки в пространство, "застинало" от десетилетия. Посетителите на галерията ще могат да надникнат в процеса на нейното съзидание, а родилото се от него произведение ще бъде представено на отделно събитие в края на изложбата.

Самата експозиция ще включва общо 6 произведения, маркиращи важни теми в творчеството и на двамата автори. Показаните в изложбата работи са собственост на ХГ "Дечко Узунов", на СГХГ и на частни колекции. Макар и решени с различни художествени подходи, в темите и сюжетите, представяни от двамата художници, изпъкват веднага две тематични линии, които са общи за тях, отбелязва кураторът Любен Домозетски. Това са темата за жената в обществото ("момата" при Дечко Узунов) и темата за собствения образ, за автопортрета…

Искра Благоева е родена през 1978 г. в София, където и сега живее и работи. Завършила е живопис в Университета за приложни изкуства във Виена. Участвала е в изложби в България и различни европейски страни.

Изложбата "Пресичане на граници" ще може да бъде видяна в галерия-музей "Дечко Узунов" на столичния бул. "Драган Цанков" 24 до февруари 2024 г.

Още по темата