Медия без
политическа реклама

Йоана Буковска-Давидова вдъхнови сценарий за нов филм

Водещата роля в продукцията „След сезона“ е създадена специално за актрисата

02 Авг. 2023
Кадър от филма "След сезона" с Йоана Буковска-Давидова и Пенко Господинов.
Кадър от филма "След сезона" с Йоана Буковска-Давидова и Пенко Господинов.

Дебютният филм на режисьора Иван Панев "След сезона", вече включен в програмата на няколко кинофестивала, сред които Международния филмов фестивал на Индия в Гоа и "София филм фест", ще има официална премиера по кината у нас на 29 септември в София. Идеята за филма е на сценаристите Дочо Боджаков и Марин Дамянов, а сценарият, създаден преди повече от 10 години, е писан специално за актрисата Йоана Буковска-Давидова. Тя е вдъхновителка на проекта заради своето особено излъчване и умението да се превъплъщава в героини със сложен и противоречив характер. Според режисьора Иван Панев Йоана е способна да съчетае в образа на силната жена привидна студенина с дълбока емоционалност, топлота и нежност. 

Във филма участват още известни актьори като Пенко Господинов, Калин Врачански, Красимир Доков и Веселин Анчев, избрани целенасочено и поканени в продукцията заради специфичните черти на персонажите, които те блестящо пресъздават на големия екран.

С помощта на тази плеяда от български звезди "След сезона" изследва вечни теми и дилеми, с които всеки човек се сблъсква в живота си. Водеща сред тях е темата за любовта и за изборите, които в нейно име правим. "След сезона" е филм за невъзможната любов, за сблъсъка между измамния уют на голямата любов от миналото и плашещата неизвестност на любовта в бъдещето с всички нейни предизвикателства. Наред с тази сюжетна линия са вплетени криминална и философска нишка. 

Любопитно е, че природата се превръща в действащо лице във филма. Локациите за снимки са атрактивни и специално подбрани. Сред тях са неопитоменият, див плаж Силистар през есента и почти недостъпните пещери, които рядко биват включвани като акценти в български продукции - в случая се оказват опасно, но успешно овладяно предизвикателство за екипа.

Режисьорът на филма Иван Панев е професионален актьор и режисьор както в киното, така и в театъра. Познат е с множество роли, изиграни във филми на големия и малкия екран, както и с участието си в български телевизионни сериали. От няколко сезона е в трупата на Сатиричния театър, има изяви и на сцената на Националния музикален театър. Той е и преподавател в НАТФИЗ, където е защитил своята докторска степен в областта на музикалното кино. През 2009 г. прави професионален режисьорски дебют с тв филма "Братът на охлюва", селектиран в официалната програма на фестивала Prix Europa, Берлин. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата