Медия без
политическа реклама

Японски танц за камък и вода през обектива на Станка Цонкова - Уша

 От серията „Прегръдка — Каменни Градини", 2001- 2003 г., пигментен широкоформатен печат
Снимки Емил Л. Георгиев
От серията „Прегръдка — Каменни Градини", 2001- 2003 г., пигментен широкоформатен печат

Новата изложба на Станка Цонкова - Уша „Вълна отнесе стъпка в пясъка“ е в духа на японската естетика и може да се види в регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Под подобното на хайку заглавие е представена част от стотиците фотографии и видеозаписи, резултат от двете творчески посещения на авторката в Япония през 2001 и 2003 г. Като резултат от внимателните наблюдения над на пръв поглед банални обекти от живата и неживата природа — камъни, листа, лишеи, разливи и мокри петна… — много от снимките ѝ също приличат на 

 

кратки визуално-поетични строфи 

Станка Цонкова е родена през 1952 г. Завършва училището по фотография и има над  35-годишен опит в изследване на фотографския език като съвременна медия. Експериментите ѝ с химикали, фото процеси и материали ѝ позволяват да разширява възможностите на фотографията отвъд представите за нея като документ, отразяващ действителността. 

В средата на 90-те, благодарение на една изложба в Братислава, работата на Уша е забелязана от Ейко Хосое, световен фотограф и огромна фигура в японския авангард, който също гостува в Словакия по случай месец на фотографията. Той е от хората, започнали работа си съвместно с Юкио Мишима и с Оно Казуо (гостувал у нас през 80-те) - един от основателите на танца буто̀, на който в изложбата е отделено значително място. Другият основател е Тацуми Хиджиката. Тези творци са поставили началото на 

 

японския следвоенен авангард

Те са преживели тежко войната и атомните бомби и тяхното изкуство се оказва абсолютен взрив за японска култура с някои от крайно екстремните си форми. И то като се има предвид, че в японската душевност е заложена голяма лудост. Мишима например завършва живота си с харакири, след неуспешен опит за националистически преврат. 

Няколко години след срещата с Хосое Уша също има изложба в Япония, а през 2003-та получава и стипендия за 6-месечен творчески престой от Японската фондация, където се запознава от първа ръка с магическия свят на буто танца. Той олицетворява цялата японска душевност, защото е на границата между нормалността и лудостта, между Господа и Дявола, между Доброто и Злото, Мъжа и Жената, камъка и водата (които виждаме в много кадри от „Вълна отнесе стъпка в пясъка“). Но може би най-вече между Тялото и Духа - и в крайна сметка постоянно 

 

преливащите един в друг Живот и Смърт

Вследствие от дългогодишното й сътрудничество с Ейко Хосое Уша развива проекта „Прегръдка Каменни градини“, вдъхновен от едноименния албум на Хосое, каменните пластики на Исаму Ногучи и японските каменни градини. 

От тавана на залата висят ленти с подобни на йероглифи рисунки, но всъщност това са ленти от фотохартия с ръчно рисувани върху тяха знаци - един от експериментите на Уша от 90-те години, който допълнително засилва японската атмосфера. На останалите две стени от изложбената зала са представени никога непоказвани снимки и колажи от проекта „Прегръдка — Каменни градини“, базиран на книгата на Ейко Хосое Embrace. 

Когато видях книгата за първи път, аз цяла нощ не можах да спя, такова вълнение изпитах — разказа Уша. — Много рядко се случва така да въздейства не само фотография, ами въобще изкуство. В снимките си тя се опитва да препредаде и почти сетивното усещане за просветление от деликатния подход на Хосое към стихиите на камъка и водата, в които човек не смее да се намесва, а само търси начин да извади преклонението си пред тях. В същото време признава, че е усетила и еротизма на японската естетика, доколкото камъкът и водата олицетворяват мъжкото и женското начало. 

„Силно впечатлена от светоусещането на японците за

 

простота в хармонията,

Уша наблюдава жадно живата и неживата природа в нейните наслоявания, разливи, срастъци, флуиди и вкаменелости. Понякога следите от тези процеси придобиват енигматичната кодираност на абстрактни картини. Композиции от по четири или повече кадъра организират визуални хайку стихове. Фотографиите на Уша предизвикват сетивни усещания на съприкосновение със земята, с камъни, с кората на дърво, и дори извикват еротизъм, проникващ природните форми”, коментира кураторът Вера Млечевска.

Експозицията, която се осъществява в сътрудничество с фондация „Изкуство - дела и документи" и с подкрепата на НФ „Култура", ще продължи до 26 март, а на 18 март Станка Цонкова - Уша лично ще разкаже пред посетителите в галерията за изложбата и ще отговаря на въпроси. 

Последвайте ни и в google news бутон