Медия без
политическа реклама

Япония към Холивуд: Атомната бомба не е шега

Warner Bros се извини

01 Авг. 2023
Колажът, който разгневи японците.
Колажът, който разгневи японците.

Warner Bros. се извини публично за участието си в кампанията, подета от социалните медии - "Барбенхаймер", която се прие като обида в пострадалата от ядрени удари през Втората световна война Япония. "Warner Brothers съжалява за проявената нечувствителност в социалните медии. Студиото поднася искрените си извинения", се казва в изявление, изпратено до специализираното издание Variety. Холивудското студио е продуцент на "Барби" - розовата половинка от кинофеномена, който доминира афиша и социалните мрежи по света в последния месец. 

Извинението на компанията-майка в Лос Анджелис идва като резултат от гражданско недоволство в Япония, както и след необичаен акт на японския филиал на студиото. Ден по-рано Warner Bros. Japan разкритикува американските си колеги, че подхранват лудостта "Барбенхаймер". "Считаме за крайно непростимо, че официалният акаунт (в Туитър - б.р.) на филма "Барби" реагира на постове в социалните медии от фенове на "Барбенхаймер", написаха оттам. "Приемаме ситуацията много серизно и молим ръководството в САЩ да предприеме необходимите действия. Извиняваме се на всички засегнати от тази поредица необмислени реакции."

Разбира се, в тази работа Warner Bros. са сред най-невинните. Изглежда че главното им провинение е споделянето в официалния Туитър профил на "Барби" на един от колажите, където Килиън Мърфи (в образа на Опенхаймер) носи на рамо куклата на Марго Роби - на фона на огнена експлозия. "Това лято ще се запомни", гласеше текстът към публикацията, която вече е свалена. 

Недоволството на японците идва главно от филма на Кристофър Нолан и Universal "Опенхаймер", който разказва за физика, станал известен като "бащата на атомната бомба", и Проекта "Манхатън". Заради противоположната тематика и естетика, горещия зрителски интерес и общата премиерна дата (21 юли) двете конкурентни продукции се превърнаха в своеобразен печеливш "тандем". Стотици анонимни зевзеци от целия свят се упражниха в съчиняване на забавни колажи и мемета, комбинирайки розовия пластмасов свят на куклата Барби със зловещите огнени кадри на атомната "гъба" и строгото, аскетично лице на Опенхаймер. 

В Страната на изгряващото слънце все по-голяма популярност набира хаштагът #NoBarbenheimer (Не на Барбенхаймер). Потребители на социалните мрежи изразяват възмущението си, че най-голямата трагедия в съвременната история на страната се превръща в забавление, а темата за атомните оръжия се тривиализира. За недоволството отчасти допринася и режисьорското решение на Кристофър Нолан да не покаже пряко унищожението, предизвикано от двете ядрени бомби над Япония през август 1945 г. Въпреки че филмът представя угризенията на Дж. Робърт Опенхаймер и дискутира дали те в крайна сметка не са спасили повече животи и донесли десетилетия глобален мир, темата остава чувствителна за японците. 

Регистрираните данни за броя на загиналите са приблизителни, но се предполага, че около 140 хиляди от 350-те хиляди жители на Хирошима са загинали при взрива на 6 август 1945 г. Най-малко 74 хиляди души загиват при бомбардировката на Нагасаки три дни по-късно, припомня Би Би Си. Радиацията, освободена от бомбите, причинява смъртта на още хиляди от лъчева болест през следващите години.

"Опенхаймер" засега няма планирана премиера в Япония, а "Барби" предстои на японските екрани по-късно този месец.

Още по темата