Медия без
политическа реклама

"Времеубежище" проговори с гласа на известен британски актьор

Тоби Стивънс е познат от филма "Онегин" и е син на легендата Маги Смит

16 Окт. 2023
Тоби Стивънс чете "Времеубежище" за англоезичната публика по целия свят.
Тоби Стивънс чете "Времеубежище" за англоезичната публика по целия свят.

Актьорът, когото познаваме като Ленски от филма "Онегин" с Ралф Файнс и Лив Тайлър, е записал като аудиокнига английското издание на "Времеубежище". Романът на Георги Господинов в превода на Анджела Родел спечели международната награда "Букър" през май тази година.

Тоби Стивънс прави кариера в Кралския Шекспиров театър, играе в постановки на "Хамлет", "Сън в лятна нощ", "Мяра за мяра". Участва и във филма за Джеймс Бонд "Не умирай днес", където си партнира с Пиърс Броснан, в "Царството на спомените" с Гуинет Полтроу и в редица телевизионни сериали на Би Би Си.

Той е и един от най-търсените гласове за аудиокниги и радиосериали на Острова. Тоби Стивънс е гласът на Филип Марлоу в драматизациите на романите на Реймънд Чандлър, гласът на Вронски в "Ана Каренина". През 2011 г. записва за Би Би Си заедно със звезден състав от британски актьори Библията във версията на крал Джеймс.

Негова майка е актрисата Маги Смит, която познаваме от филми като "Госфорд парк", "Смърт край Нил", поредицата за Хари Потър и др. 88-годишната легенда на британското кино и театър е носителка на две награди "Оскар", "Еми" и "Тони". 

Тоби Стивънс първо записа през пролетта кратък откъс, представящ "Времеубежище", в превода на Анджела Родел, за сайта на наградите "Букър". Краткото видео се радва на десетки хиляди гледания в мрежата, а пълното, близо 11-часово аудио издание вече е достъпно в "Амазон" от целия свят.

Watch Toby Stephens read an extract from ‘Time Shelter’, winner of the International Booker Prize 2023, written by Georgi Gospodinov and translated by Angela...

У нас "Времеубежище" е записана като аудиокнига още през 2022 г. с гласа на известния актьор Владимир Пенев и може да бъде изслушана в Storytel.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата