Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Времеубежище" проговори с гласа на известен британски актьор

Тоби Стивънс е познат от филма "Онегин" и е син на легендата Маги Смит

16 Окт. 2023
Тоби Стивънс чете "Времеубежище" за англоезичната публика по целия свят.

Актьорът, когото познаваме като Ленски от филма "Онегин" с Ралф Файнс и Лив Тайлър, е записал като аудиокнига английското издание на "Времеубежище". Романът на Георги Господинов в превода на Анджела Родел спечели международната награда "Букър" през май тази година.

Тоби Стивънс прави кариера в Кралския Шекспиров театър, играе в постановки на "Хамлет", "Сън в лятна нощ", "Мяра за мяра". Участва и във филма за Джеймс Бонд "Не умирай днес", където си партнира с Пиърс Броснан, в "Царството на спомените" с Гуинет Полтроу и в редица телевизионни сериали на Би Би Си.

Той е и един от най-търсените гласове за аудиокниги и радиосериали на Острова. Тоби Стивънс е гласът на Филип Марлоу в драматизациите на романите на Реймънд Чандлър, гласът на Вронски в "Ана Каренина". През 2011 г. записва за Би Би Си заедно със звезден състав от британски актьори Библията във версията на крал Джеймс.

Негова майка е актрисата Маги Смит, която познаваме от филми като "Госфорд парк", "Смърт край Нил", поредицата за Хари Потър и др. 88-годишната легенда на британското кино и театър е носителка на две награди "Оскар", "Еми" и "Тони". 

Тоби Стивънс първо записа през пролетта кратък откъс, представящ "Времеубежище", в превода на Анджела Родел, за сайта на наградите "Букър". Краткото видео се радва на десетки хиляди гледания в мрежата, а пълното, близо 11-часово аудио издание вече е достъпно в "Амазон" от целия свят.

Watch Toby Stephens read an extract from ‘Time Shelter’, winner of the International Booker Prize 2023, written by Georgi Gospodinov and translated by Angela...

У нас "Времеубежище" е записана като аудиокнига още през 2022 г. с гласа на известния актьор Владимир Пенев и може да бъде изслушана в Storytel.

Още по темата