Quantcast
Володимир Зеленски стана герой в комикс | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Володимир Зеленски стана герой в комикс

Обновена
499
 Amazon.com

Историята на живота на украинския президент Володимир Зеленски и пътят му от комедиен артист до държавен глава и военновременен лидер, вдъхновиха създаването на графична новела от серията Political Power на издателство TidalWave Comics.

22-страничният биографичен комикс, излязъл от печат в сряда, припомня как Зеленски, изиграл преди години ролята на въображаем президент в комедийния тв сериал „Слуга на народа“ (който в момента върви по Нова телевизия) идва наистина на власт през 2019 г., обещавайки да сложи край на войната с подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна. Той няма политически опит, когато встъпва в длъжност като шести президент на страната.

„Кой е той? Какво го движи? Защо е подходящият лидер на Украйна в сегашния момент? Това са нещата, които предизвикваха моето любопитство, когато започнах да проучвам темата“, споделя „сценаристът“ на комикса, писателят Майкъл Фрицел, цитиран от Reuters. Художник на книжката е Пабло Мартинена, автор на рисуваните биографии на Дейвид Бекъм, Нелсън Мандела, Доналд Тръмп и др.

„Тази книга означава много за мен поради моето украинско наследство. И двата клона на моя род – и по линия на дядо ми, и по линия на баба ми, са имигранти от Украйна. Исках да използвам тази среда не само за да разкажа една история, но и за да подпомогна по някакъв начин каузата“, казва в изявление базираният в САЩ издател Дарън Дейвис. Част от приходите от продажбата на комикса ще бъдат дарени чрез Международния червен кръст в полза на Украйна.

„Написването на този сценарий беше предизвикателство. Издателят и аз искахме да се съсредоточим върху човека извън текущия фокус в медиите – войната на Украйна с Русия и битката на волята на Зеленски с тази на Путин“, обяснява писателят Майкъл Фрицел.

И двамата са на мнение, че Володимир Зеленски има завладяваща история за разказване. В понеделник, на 23 май списание "Тайм" ще обяви кой е Човекът на годината. Спореди читателския вот най-много гласове е събрал Зеленски. 

Още

ДНК-тест разпознава откраднатото от руснаците украинско зърно

28.06.2022

1671
"Байкар" ще дари дроновете, за които украинците събраха милиони

27.06.2022

3635
Обединената мощ на Г-7 удря Русия и Китай

27.06.2022

Обновена

6032