Quantcast

Медия без
политическа реклама

Валери Йорданов: Директорът на Народния оспорва ТЕЛК-а ми

Актьорът целенасочено разпространява невярна информация, отвърнаха от театъра

13 Ноем. 2023Обновена
БГНЕС
Валери Йорданов за пореден път призова за оставка или уволнение на Васил Василев.

Актьорът Валери Йорданов отправи открито писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев и председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по повод на това, че работодателят му – директорът на Народния театър, оспорва ТЕЛК-а му. Това Васил Василев правел с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си, съобщи самият Йорданов във Фейсбук. От години той живее с диабет, но това не му пречи да е сред най-играещите в трупата, както и да е един от активните защитници на уволнения от Василев главен режисьор Александър Морфов.

"Някой от вас дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара "негоден" за професията, която упражнява успешно? Вчера получих "Становище от НЕЛК" (Национална експертна лекарска комисия - б.р.) към мен, към г-н Васил Василев и към Българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ "Иван Вазов" и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че "НЯМАМ право да работя по специалността си", демек – не съм бил годен за професията "актьор", която извършвам от 1996 г. насам?!?", пише известният артист, допълвайки, че му е неудобно да прилага CV-то си.

По-нататък Йорданов се обръща директно към директора: "Г-н Василев – вече уволнихте дисциплинарно най-големия ни и обичан режисьор и по този начин лишихте който и да е български театър да го назначи през следващите две години. Г-н Василев – вече не слагате в програмата на Националния ни театър най-гледаните представления на същия режисьор, а други – на "неудобните", ги няма или слагате на 29-и февруари – за да разбера, че "ще играя веднъж на високосна, щом не ви слушам…".

Справка в програмата на Народния театър, която е изготвена до февруари включително, показва, че моноспектакълът на Валери Йорданов под режисурата на Стоян Радев "Караконджул", който е сред търсените от зрителите представления, наистина е планиран доста ехидно единствено на 29 февруари. 

Както "Сега" вече писа, "Хъшове" и "Животът е прекрасен" – хитовите постановки на Александър Морфов, отпаднаха по-рано от афиша. В програмата от участията на Валери Йорданов засега фигурират "Народът на Вазов" на Диана Добрева – един от стълбовете в репертоара (на 24 ноември, 3 и 23 декември, 9 януари и 24 февруари), както и "Големанов" (30 ноември, 21 декември, 23 февруари) и "Опит за летене" (12 декември, 14 януари) с реж. Стоян Радев. От спектаклите на Морфов единствено плевенската "Антигона" отново ще гостува на първата ни сцена на 16 декември и 23 януари.

По-нататък актьорът хъш призовава министъра на културата и председателя на САБ за категорично отношение по казуса. "Оставка или Уволнение! (не съм сам, а сме хиляди... вижте подписите им)", завършва обръщението си Валери Йорданов, позовавайки се на гражданската подписка в подкрепа на уволнения Александър Морфов и с искане за оставката на Васил Василев.

ПОЗИЦИЯ

Малко по-късно получихме и позицията на Народния театър, озаглавена "Относно поредния опит за манипулация на общественото мнение от страна на г-н Валери Йорданов". Тя включва три точки във връзка с "целенасочено разпространяваната от г-н Валери Йорданов невярна информация". 

"Самият г-н Йорданов, със свое писмо до директора на Народния театър, е отправил искане да не участва в спектакъла "Големанов", посочвайки, че е необходимо да му бъдат осигурени специфични условия на труд", изтъкват от театъра. "В качеството си на служител в Народен театър "Иван Вазов", г-н Валери Йорданов е представил на работодателя Експертно решение, издадено от ТЕЛК, с посочен по-висок процент временна неработоспособност, в което е отразено, че лицето може да работи по производствена характеристика, но при спазване на определените му от комисията противопоказни условия на труд", обясняват още от Народния, и допълват: "В картата за оценка на риска на работното място за длъжността "актьор", изготвена от СТМ "Н. И. Пирогов" за Народен театър "Иван Вазов", е посочено "Вид опасност-нервно-психическо напрежение и пренапрежение; Следствие от опасността – Нервно-вегетативни и соматични прояви на стрес; Степен на риска - II".

Противоречието в горните три точки е причина посоченото експертно решение да бъде обжалвано в срок пред НЕЛК – т.е. заради наличието на неясни, непълни и противоречиви констатации на ТЕЛК, включително следва ли по-висок процент временна неработоспособност да се отрази на бъдещото изпълнение на трудовите задължения на служителя или не, пишат от театъра. "Категорично в жалбата няма изложени твърдения, че г-н Валери Йорданов е негоден за професията "актьор", както и че същият няма право да работи по специалността си", подчертават те.

Накрая от Народния театър призовават заинтересованите медии да поискат от Йорданов да им бъде предоставена медицинската документация и самото експертно решение. "Имайки предвид, че се касае за чувствителна лична информация, Народният театър няма правото да прави същата публична, а тя категорично би оборила спекулативните твърдения на актьора", категорични са те.

НА ПРОЩАВАНЕ

В края на октомври няколко десетки театрали и зрители излязоха на импровизирана акция пред Народния театър в антракта на представлението "Хъшове", което се оказа последно (поне засега) на култовия спектакъл, излязъл още през 2004 г. и спечелил множество награди. Събралите се настояха за оставката на директора Васил Василев, вдигайки и листове хартия с призиви "Вън търговците от храма", "Оставка на Васил Василев!", "Да живее Морфов!". 

Двайсетина-трийсет души - колеги на Александър Морфов и зрители, излезли по време на антракта на "Хъшове", се събраха пред Народен театър "Иван Вазов" в петък вечер под наслов "Няма бивши хъшове".

В същото време не е ясно дали самият Морфов би желал да се върне в размирното гнездо при нагнетяваната от месеци атмосфера. На 1 ноември той излезе с премиера на спектакъла "Посещение" по Дюренмат за 70-годишнината на Националния театър на Черна гора в столицата Подгорица. В анонса за събитието в сайта на театъра Морфов е представен (напълно заслужено) като "реномиран европейски режисьор".

Още по темата