Quantcast
Украйна спечели войната за борша | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Украйна спечели войната за борша

ЮНЕСКО призна традиционната супа за нейно нематериално културно наследство
1 043
 Pixabay

На 1 юли на извънредно заседание на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство украинският борш бе включен в защитения списък на ЮНЕСКО.

"Победата във войната за борша е наша!" – написа министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко в профила си в Telegram. Той пояснява, че решението на ЮНЕСКО е взето във връзка с обръщение на украинското правителство, изпратено до организацията през месец март 2021 г.

Битката за ястието от цвекло, зеле и картофи започна много преди пълномащабната война, припомня Ткаченко. Руското външно министерство многократно обявяваше борша за "руско традиционно и национално ястие". През април говорителката на Кремъл Мария Захарова заяви, че в Украйна "кулинарни книги са забранявани, рецептата е пазена в тайна и е забранено ястието да се готви". "Защо да не може да си поделим борша?" - запита реторично тя.

Ткаченко обаче припомни, че в същото изявление Маша Захарова е нарекла украинския борш "манифестация на екстремизъм и нацизъм".

"Ние бихме се радвали да споделим борша и рецептите за него с всички цивилизовани страни. И даже с нецивилизованите, за да си имат и те нещо хубаво, вкусно и украинско. Но помнете и бъдете сигурни: ще спечелим тази война - така както спечелихме войната за борша", завършва той. 

Още

Калпави политици обричат на гибел парламентаризма

07.08.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1119
Русия масово отвлича украинци

07.08.2022

6043
Войната в Украйна засегна силно туризма в Източна Европа

07.08.2022

1713