facebook
twitter

Култура

Тръмп иска да е сред бащите на САЩ в Ръшмор

Президентът отрече новината и я потвърди в един пост в Туитър
Обновена
761
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Планината Ръшмор, украсявана досега от барелефите на Вашингтон, Джеферсън, Рузвелт и Линкълн.

Служител в Белия дом е питал в кабинета на губернатора на Южна Дакота Кристи Ноъм как може да се добави още един президент към четиримата в скалите на планината Ръшмор, съобщи The New York Times в събота, позовавайки се на анонимен източник, запознат с разговора.

Мемориалът в планината Ръшмор е национален паметник в САЩ, разположен в района на гр. Кийстоун, щата Южна Дакота, който символизира първите 130 години от историята на страната. Между 1927 г. и 1941 г. върху площ от около 5 кв. км са издялани лицата на четирима американски президенти, от ляво на дясно: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн,  избрани да представляват съответно раждането, растежа, развитието и запазването на нацията.

Интересът на Тръмп към планината Ръшмор и желанието му да се нареди сред четиримата президенти не били изненада за Ноъм, която знаела за тях още от първата си среща с Тръмп в Овалния кабинет: „Казах му,„Господин президент, трябва да дойдете някой път в Южна Дакота. При нас е Маунт Ръшмор“. Той отвърнал: "Знаете ли, мечта ми е и моето лице да стои на планината Ръшмор. Губернаторката си спомня, че при тези думи се разсмяла, но Тръмп бил съвсем сериозен. Тогава Ноъм,  близък съюзник на президента Тръмп, решила да сбъдне мечта му, поне в рамките на властта, с която разполага.

Когато Тръмп посети Маунт Ръшмор в началото на юли за Деня на независимостта, тя му подарила реплика на монумента с височина 120 см., в която допълнитерно било издълбано и неговото лице, съобщи The Times, позовавайки се на източник, свидетел на подаряването. Три седмици по-късно губернатор Ноъм посети неофициално Вашингтон и на среща с вицепрезидента Майкъл Пенс го увери, че тя няма да се кандидатира за неговия пост, ако Тръмп бъде преизбран за държавен глава на изборите на 3 ноември, посочва още "Ню Йорк Таймс".

За да е ясно, добавянето на друго лице към вече съществуващите на Маунт Ръшмор не е възможно. Макар да изглежда, че до Джордж Вашингтон има място - там всъщност е трябвало да бъде изсечен образът на Томас Джеферсън, но скалната повърхност е нестабилна.

На 4 юли т.г. Тръмп стана едва вторият президент на САЩ след Джордж Буш-старши, посетил планината Ръшмор в Деня на независимостта. Буш направи това посещение през 1991 г. Преди речта на президента над мястото за празнуване се проведе военен авиационен парад: над планината прелетяха няколко стратегически бомбардировачи на ВВС на САЩ В-1B Lancer, изтребители от ВМС и хеликоптери. Ноъм отбеляза, че над 100 000 души са поискали да присъстват на събитието, но са били осигурени места само за 7,5 хиляди зрители заради коронавирусната пандемия.

Доналд Тръмп обяви в Туитър информацията, че е искал да бъде добавен в мемориала Ръшмор за „фалшива новина на проваления NYT и нискорейтинговата CNN“, и завършва с „въпреки че  предвид всичко, което постигнах  през първите 3 години и половина, може би повече от всеки друг президент, това ми звучи като добра идея“. 

Ключови думи:

Ръшмор, Тръмп, паметник
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Паметникът на Мелания Тръмп критикува властта, всички критикуват него

21.09.2020

453 2
Сърбия и Косово подписаха икономическо споразумение

05.09.2020

1403 13
Заваляха критики срещу Русия заради отравянето на Навални

03.09.2020

Обновена

2483 71

Коментари

ПламенИв

А Борисов къде да го изтъпаниме?

Hasta la vista

На Камен дел, че да се вижда от цела София...

wreckage
снимка на wreckage

Народът лакота притежава планинската верига, известна като "Черните хълмове" и има нотариално заверен документ за сопствеността си върху таа географска особеност, потписан од т.нар. "президент" на т.нар. "Съединени щати на Америка".

Скалата, известна като "Шестимата Дедофци"(Tȟuŋkášila Šákpe) или "Пума Планина''(Igmútȟaŋka Pahá) се намира ф чертите на Черните хълмове и като така треа да се върне на народа лакота въф вида, фкойто е била преди дебилите да изделкат върху нея 4 масивни глави и да я окепазят. 

 

https://blog.nativehope.org/hs-fs/hubfs/Native%20Hope%20Six%20Grandfatheres.png?width=600&name=Native%20Hope%20Six%20Grandfatheres.png

https://blog.nativehope.org/six-grandfathers-before-it-was-known-as-mount-rushmore

Влез или се регистрирай за да коментираш