Медия без
политическа реклама

Тенор от Кралската опера в Лондон изнася рецитал в София

28-годишният феномен Фреди де Томазо се включва в сезона „Съкровени гласове“, организиран от Соня Йончева

01 Ноем. 2023
Фреди де Томазо - феноменален вокал и талант в традицията на великите италиански тенорови гласове.
Фреди де Томазо - феноменален вокал и талант в традицията на великите италиански тенорови гласове.

Една от най-актуалните звезди на съвременната оперна сцена – британско-италианският тенор Фреди де Томазо, ще изнесе рецитал в зала „България“. Той пристига у нас за концерта „Под звездите на Наполи“ на 18 ноември в рамките на първия музикален сезон „Съкровени гласове“, който организира примата Соня Йончева със своята компания SY11 Events.

След суперуспешния старт с програмата „Испански страсти“, с която Йончева откри сезона заедно с испанския оперен ас Исмаел Жорди и пианиста Рубен Агире, именитото сопрано продължава да представя на българската публика някои от най-оборотните имена в жанра в момента.

Фреди де Томазо е звезда на Кралската опера в Лондон. Притежава феноменален вокал и талант в традицията на великите италиански тенорови гласове. Успешната му кариера през последните години му осигурява ангажименти в най-престижните световни оперни театри като Ла Скала, Метрополитън, Виенската опера. Фреди открива музиката още като дете в Тънбридж, Уелс, където пее в училищния хор. Майка му го води на оперни представления, а баща му, родом от Италия, е собственик на ресторант, в който пуска записи на Лучано Павароти по време на вечеря.

Де Томазо учи пеене и кандидатства в Кралската музикална академия. Марк Уайлдман, който става негов ментор, си спомня, че е чул прослушването на младежа и решил, че може да го развива и усъвършенства като тенор. Така Де Томазо се потапя в записи на велики тенори като Франко Корели, Марио дел Монако, Карло Бергонци и Джакомо Лаури-Волпи. Той е на 23 години, когато през 2018-а се включва в Международния певчески конкурс „Тенор Виняс“ в Барселона. Там печели три награди – първа награда, награда „Верди“ и награда „Доминго“. Не след дълго някои критици започват да го наричат „новия Павароти“.

През настоящия сезон Де Томазо има две нови роли: Полионе в "Норма" на Белини в театър „Сан Карло“ в Неапол и Габриеле Адорно в "Симоне Боканегра" на Верди във Виена. Чест гост е и на сцените на оперните театри в Берлин, Мюнхен, Екс ан Прованс, Залцбург, Парма и др. След успешния си дебют в Метрополитън опера той ще се върне и в Ню Йорк. През сезон 2024-2025 Фреди ще направи още един дебют там – като Марио Каварадоси в „Тоска“ на Пучини. Голямата му мечта е да покори върха на теноровия репертоар на Верди – Отело от едноименната опера, но засега преценява, че все още му е рано за него.

В свободното си време Де Томазо обича да играе голф. Тази година той се ожени за колежката си – сопраното Александра Оменс, която е негова състудентка от Кралската академия. Тенорът е в приятелски отношения със Соня Йончева и съпруга й, диригента Доминго Хиндоян. С българското сопрано са номинирани за престижните музикални награди International Opera Awards 2023: той – за приза на читателите на списание „Опера“, а Йончева, с албума си „Куртизанката“ – в категорията „Солов рецитал и запис на годината“. Наградите ще бъдат връчени на 9 ноември, когато двамата ще се срещнат – дни преди рецитала на Де Томазо на 18 ноември в зала “България“.    

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата