Quantcast

Медия без
политическа реклама

Текстове на Георги Марков ще звучат в бомбоубежище

Искра Ангелова кани в „Гората на ужасите“ - политически пърформанс-четене

29 Май 2022

Две последователни музикални четения на текстове от Георги Марков, Стефан Бочев и Георги Господинов в изпълнение на Искра Ангелова, Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов под наслов „Гората на ужасите“ ще се състоят на 2 и 3 юни в столицата. Сборният пункт за събитието е в 17.45 ч. на моста „Раковски“ - ъгъла на бул. „Сливница“ и ул. „Г. С. Раковски“, откъдето публиката ще бъде отведена до скривалище-бомбоубежище.

„Гората на ужасите“ е идея на Искра Ангелова – актриса, журналист и филолог, която тя реализира заедно с музикантите Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов. Четенето е позиционирано на такова необичайно място, за да бъде подсилен паралелът между текстове, писани преди много години, и днешния ни ден, в контекста на войната в Украйна.

Събитието ще се базира на едни от най-актуалните и днес текстове на убития в Лондон български писател и журналист Георги Марков, на неговите писма към жените му, както и на откъси от книгата на Стефан Бочев „Белене: сказание за концлагерна България“ и от „самосбъдващите“ се разкази пророчества на Георги Господинов, посветени на онази необяснима и срамна черта в нашата народопсихология, която предава, вместо да спаси; убива, вместо да се грижи; завижда, вместо да се възхищава; унищожава, вместо да гради…

В този дързък синтез между на пръв поглед несъвместимите стилове, жанрове, истории и епохи Искра Ангелова ще работи със средствата на нов вид политически пърформанс-четене, който ще изрази тревогата на днешния дистопичен свят чрез силата на словото и публицистиката. Човекът в тоя свят е на ръба на силите си, все по-самотен и объркан, затворен в мазе под земята, уплашен, предаден от своите и захвърлен на изкуствения интелект и неговата евентуална милост. Засипван от (фалшиви) новини и информация, конспиративни теории и откровени клюки, на нашия съвременник вече са му отказани и възможност за бягство в „обетованата земя“, и родина – той се скита из електронните сигнали на света и си спомня човещината през последните останали свидетелства за нея: книгите. И през запазените писма.

Досущ като героя на Кафка („Метаморфози“, „Процесът“ и „Замъкът“), новият днешен човек в спектакъла ще чете в ужас и ще произнася заедно с публиката пророческите сбъдвания на българските автори от миналото и съвремието ни, повдига завесата Ангелова. Идеята е тези смразяващи със своята документалност разкази да се случат и да прозвучат на зловещо място, свързано с миналото ни и историята на България в един предишен период. На място – самото то свидетелство за други времена, когато свободата беше само мечта и заглушен вик, казва тя.

Всички паралели с днешната действителност ще бъдат оставени на зрителите. Te ще могат да направят своя личен "нов" прочит на историята, която се пише отново и отново под натиска на реалността. В контекста на разразилата се война в Украйна тези текстове звучат още по-плашещо актуални. Надеждата на Искра Ангелова и нейните приятели е, че изкуството и писаното слово ще останат.

Събитието е с подкрепата на НФК, директорката на 29-о училище Маргарита Милева и кмета на район „Сердика“ Тодор Кръстев.

Още по темата