Медия без
политическа реклама

Театър „Отражение“ от Торонто гостува в Народния

Сънародниците ни от Канада ще покажат „Вавилонци“ по Станислав Стратиев с режисьор Росица Обрешкова

29 Авг. 2023
Сцена от спектакъла "Вавилонци" под режисурата на Росица Обрешкова.

На 21 септември Народният театър „Иван Вазов“ ще посрещне на своята сцена „Апостол Карамитев“ на четвъртия етаж театър „Отражение“ от Торонто. Създадената от българската общност в Канада трупа ще представи на публиката спектакъла „Вавилонци“, режисиран от Росица Обрешкова.

Постановката е по истории от сборника „Вавилонска хроника“ на сатирика Станислав Стратиев, в чийто център е отношението към живота на Паскал и неговите събратя от малко селце в Северозападна България. С богат опит в оцеляването, те са инициативни, любопитни и непрестанно измислящи начини за спасение. 

„Вавилонци“-те, чрез самобитното си балканско чувство за хумор, ще ни накарат да се смеем, но и да се замислим за собственото си отношение към живота и пътя ни през него. Това (ин)директно ни казва авторът Станислав Стратиев с емблематичната констатация „Ако сме дали нещо на света, това е българският модел…, казано просто – обратното на всичко…“.

В спектакъла участват Анатоли Найденов, Веселин Монев, Витан Пръвчев, Гергана Егова-Динева, Ками Йотова, Лилия Иванова, Мария Н. Ангелова и Севдо Палазов.

Режисьорката Росица Обрешкова е дъщеря на актрисата Росица Данаилова и режисьора Константин Обрешков и племенница на големия бъларски актьор Стефан Данаилов. Била е немалко години и асистентка на Мастъра в класовете му в НАТФИЗ. Преди това е завършила актьорско майсторство при проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков, а е специализирала режисура при проф. Маргарита Младенова. Позната е като автор на постановките на "Лека нощ, Патриция" от Алдо де Бенедети, "Мизантроп" от Молиер, "Роберто Зуко" от Бернар-Мари Колтес, "Чайки пият чай" от Александър Мардан, "Лунатици" от Кен Лудвиг и др. 

Театър „Отражение“ е създаден с усилията на българската общност в Торонто, Канада, със задачата да съхранява във времето българския език и традиции извън границите на родината.

Билети за спектакъла, който ще се играе на 21 септември от 19.30 часа на сцена „Апостол Карамитев“, могат да бъдат закупени от касите на Народния театър, както и онлайн на линк bit.ly/3Ek4Amp.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?