Медия без
политическа реклама

Театър 199 поставя текст на Ясмина Реза първи в света

Световноизвестната драматуржка пише "Блажени са блажените" като роман

16 Ноем. 2023
Симон Варсано/Театър 199

На 20 ноември е премиерата на "Блажени са блажените" по романа на Ясмина Реза в превод на Валентин Маринов-Пело. Постановката е световна премиера на текста на сцена, съобщават от театъра. Режисьор е Весела Василева, сценографията е на Елена Иванова. Вокален педагог е Елена Дечева. Участват Жорета Николова, Светлана Янчева, Христо Гърбов, Свежен Младенов и Мак Маринов.

Ясмина Реза (1959) e сред най-ярките имена на съвременната френска и европейска драматургия. Първите ѝ стъпки в театъра са като актриса в спектакли по Молиер и Мариво. Дебютира като драматург през 1987 г. с пиесата "Разговори след погребение", за която получава награда „Молиер” за най-добър автор. Седем години по-късно пише "Арт", която ѝ носи световна известност. Сред най-популярните ѝ творби са също "Живот х 3" (поставена през 2003 г. в Театър 199), "Богът на касапницата" и "Една испанска пиеса", в които се оглежда животът на човека от средната класа в нашето европейско настояще – всичките са поставяни у нас.

"Блажени са блажените" е роман, но у всеки от героите протича вътрешен монолог, който лесно може да мине за театър. Писането ми в случая е силно повлияно от непосредствеността на театъра. В прозата ми винаги всичко е в сегашно време. Има очевидна театрална жилка във всичко, което пиша", казва Ясмина Реза за белетристичната си творба. С нея тя става първият лауреат на наградата на в. "Монд" и носител на Голямата награда за роман "Мари-Клер" през 2013 г.

"Блажени са обичаните и обичащите, както и онези, които могат да минат без обич. Блажени са блажените". Тези думи на Борхес представляват епиграфа към блестящо остроумния и вълнуващ роман на драматурга Ясмина Реза, едно от най-ярките имена в съвременната френска литература. Нашият театър прави смелата заявка да постави на сцена свой вариант на прозата ѝ", казват от Театър 199.

По думите им „Блажени са блажените“ е изследване на щастието и на нещастието, които се преплитат комично, абсурдно и трогателно дълбоко в корените на взаимоотношенията между мъжа и жената. "Абе, ти как ми говориш!? Ти чуваш ли се как ми говориш?", протестира съпруг пред своята съпруга, когато в супермаркета започват невъобразим скандал за това какъв вид сирене да купят. Низ от такива сблъсъци разкриват цял един свят от обиди и огорчения от най-различно естество. Семейство Тоскано завиждат на семейство Ютнер, което изглежда има перфектен живот. И все пак се оказва, че не е точно така, тъй като Паскалин и Лионел Ютнер само се преструват, че синът им е на международен стаж, докато всъщност е в психиатрична институция, вярвайки, че е Селин Дион. 

По думите на Реза в писането й няма епичност: "Човешката драма не се състои от големи трагични инциденти. Естествено, те се случват в хода на живота, но в по-голямата си част той е пълен с малки детайли, незначителни ожулвания, бръчки, микросъбития, които събрани заедно съставляват борбата на съществуването."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?