Quantcast
Театрите се готвят за стачка в началото на новия сезон | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Театрите се готвят за стачка в началото на новия сезон

Много е възможно да бойкотираме и нови ковид мерки, ако ни наложат такива, заяви председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев
1 010
 БНТ

Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне със стачка заради недофинансирането в сектора, обяви пред БНТ председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев. Според него, освен при театъра, недофинансиране има и в други сектори, а какви ще бъдат протестните акции е въпрос на лична творческа креативност.

Мутафчиев разкритикува остро ръководството на министерството на културата и обяви, че липсва диалог и воля за разрешаване на натрупаните проблеми.

"Диалогът между съюза на българските артисти и министерство на културата буксува, и то не е само с артистите, а с всички хора на изкуството. Освен че затлачиха държавния сектор "Сценични изкуства" като финансиране, затлачиха и сектора на свободните творци, защото Фонд "Култура" бави много отговорите си за финансирането на проекти и се стига до там, че остават дни до събитието, а творецът не знае ще получи ли финансиране или не.", каза Мутафчиев.

Като пример той посочи, че все още няма регистър на свободните творци - намерение, заявено още от времето на министъра в ппоследното правителство на ГЕРБ Боил Банов. Според него такъв регистър се прави за 2 месеца.

Мутафчиев смята, че ако бъде изпълнен третият мандат за съставяне на правителство сегашният министър на културата Атанас Атанасов няма да запази поста си.

"Нищо не разбира, бе! Не се и научи! Той не пожела да се научи, за да разбере какъв е проблемът. Не пожела да вложи мисъл и да разбере, но това е проблем на цялото правителство. Ако аз бях министър-председател, първото нещо, което щях да направя, е първите две седмици да се срещна с всички браншове на тази държава, за да разбера какво правят и да търся решение на проблемите им. Те не се срещнаха с абсолютно никой и затова логично си отиват.", каза той.

Актьорът обяви още, че ако се стигне до налагането на нови ограничения срещу ковид в театрите, е много възможно да има бойкот от страна на театралите.

"Знам, че голяма част от колегите ми са категорично настроени да бойкотират подобно решение. Много от тях видяха, че ковидът отслабва, започнаха отново да играят представления, видяха пълни зали отново...айде да им видим как ще излезем пак пред празни зали и хора с маски. На никой не му се ще!", каза той.

Мутафчиев допълни, че по темата води разговори за съвместни действия с председателя на ресторантьорския бранш Ричард Алибегов.

"Ти решаваш как да се пазиш, за да се опазиш наистина. Няма да се събираш на места с много хора, ще се опазиш. Ако тръгнеш да правиш фурори и да се държиш като онзи малоумник, който уби две деца на булеварда, нито ще опазиш себе си, нито обществото. Аз държа да пазя обществото и себе си", изтъкна той.

Все пак уточни, че ако се възобнови диалогът между сектора на сценичните изкуства и държавата, са готови на компромиси.

"Никой не е по-силен от държавата и когато държавата сложи на масата мерки, които да подпомагат сектора, а не да го унищожават, както е в момента, тогава ние ще направим своите действия и необходимите компромиси в името на обществото. Но всичко е въпрос на диалог. Когато няма диалог, казваме "не", заяви Христо Мутафчиев.

Още

ДСБ се съгласи за общи листи с ПП на изборите през април

28.01.2023

1592
ГЕРБ замеси ДБ със заподозрения в тероризъм британец

11.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2787
В ДСБ се надигнаха гласове за прогонването на лидера Атанас Атанасов

09.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3756