Медия без
политическа реклама

Театралният Фреди Меркюри тръгва на турне с последната си тайна

Спектакълът на общинската сцена „Възраждане“ ще обиколи за 10-годишнината си 8 града

01 Февр. 2023
Свежен Младенов (вдясно) и Анатоли Лазаров са двата образа на певеца.
Емил Добрев
Свежен Младенов (вдясно) и Анатоли Лазаров са двата образа на певеца.

Спектакълът "Последната тайна на Фреди Меркюри" отбелязва с представлението си на 4 февруари своята 10-годишнина на сцената на столичния театър "Възраждане". След десет артистични сезона и близо 150 срещи с публиката от премиерата на 19 януари 2013 г. насам, постановката продължава да бъде магнит за почитателите на Queen и Мелпомена. Ето защо от екипа са категорични, че е крайно време да ги видят и извън камерното пространство на най-малкия софийски театър.

От началото на пролетта започва турне в осем български града: 20 март - Варна, 21 март - Добрич, 22 март - Силистра, 23 март - Шумен, 24 март - Габрово, 3 май - Стара Загора, 15 юни - Бургас, и 16 юни - Ямбол.

Героите в "Последната тайна на Фреди Меркюри" са реални личности, макар и легенди, а случващото се между тях на сцената – вероятно фикция, макар някои от техните фрази да са били произнесени наистина от тях или за тях. Автор на пиесата е Ирина Гигова, сценичната версия и постановката са на режисьора Съни Сънински, хореографията е на Мила Искренова, а сценографията и костюмите – на покойната театрална художничка Невяна Кавалджиева. В ролите са актьорите Свежен Младенов, Георги Златарев, Анатоли Лазаров, Мариана Жикич, Лиляна Шомова и Донка Аврамова-Бочева.

…Една вечер на вратата в дома на Рудолф Нуреев – магнетичния бог на танца, потропва един друг бог – този на роксцената, Фреди Меркюри. Фреди е дошъл при кумира си от младини с една ужасяваща тайна и с една неизпълнима молба… Той е като оголен нерв; той е гневен, уязвим, изискващ, умоляващ… той е един Фреди, абсолютно различен от образа си пред публиката, сякаш фалшиво изграден…от кого?... Руди на свой ред е арогантен, мнителен, агресивен и свенлив едновременно, ироничен и чувствителен. Ще изпълни ли той молбата на Фреди, ще влезе ли в една от многото лъжи, с които без друго е преплетен животът и на двама им? Два ангела в черно и бяло и спомен за влюбена жена допълват този моментен кадър от богатите на събития и емоции биографии на двете легенди.

В решението на режисьора Съни Сънински Фреди се изпълнява от двама актьори – Свежен Младенов и Анатоли Лазаров. Единият е сценичният персонаж, светската знаменитост, митът Меркюри, другият – ранимият и до болка откровен някогашен емигрант Фарук Булсара седмици преди смъртта си. Мариана Жикич е Мери (Остин), любовта на живота му. В ролята на Рудолф Нуреев е Георги Златарев.

"В спектакъла, реализиран за първи път в България на сцената на театър "Възраждане", с мощен творчески заряд се сблъскват и взривяват пред очите ни два възгледа за личното и общото, за творческото и комерсиалното, за съдбата – да бъдем себе си или общественото "аз", обобщава режисьорът Съни Сънински.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата