Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Тартюф“, какъвто досега не сте познавали

Провокативният спектакъл на режисьора Крис Шарков чака премиера в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

08 Дек. 2023
Юлиан Рачков
Актьорът Антъни Пенев като Тартюф по време на репетиция.

За първи път в новата си история Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, ще представи емблематичната пиеса „Тартюф“ на Жан-Батист Поклен Молиер. С премиерни дати 14 и 20 декември спектакълът ще заяви мощно и зрелищно присъствието си на националната театрална карта. Зад мащабния проект стои вече доказалият се в годините тандем на режисьора Крис Шарков и сценографа Никола Тороманов-Фичо, подкрепени от авторската музика на композитора Асен Аврамов, мултимедията на Петко Танчев и превода и сценичния вариант на драматурга Димитър Кабаков. В ролята на Тартюф влиза талантливият млад актьор Антъни Пенев.

Кой е Тартюф? Измамник ли е, познатият от учебниците лицемер чревоугодник, роден преди 350 години, или наш съвременник? „Тартюф“ на Крис Шарков е неочаквана и провокативна режисьорска версия на пиесата, заради която някога Молиер е бил принуден три пъти да я пренапише, за да бъде допусната до сцена. Под натиска на обиденото духовенство Молиер преобръща образа на Тартюф от лъже-духовник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в светски сериен измамник, наказан на финала от ръката на Краля като „деус екс макина“. Тези обрати в генезиса на пиесата вероятно са в основата на хилядите тълкувания на „Тартюф“ и до днес. От комедия на нравите, през политическа сатира и разтърсваща семейна драма, всяка епоха поставя своите големи въпроси чрез нея.

Разделете се с познатите клишета! В режисьорския прочит на „Тартюф“ на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на пророка Йона от Стария завет, който, избягвайки от поръчението да проповядва, е погълнат от кит и живее в него три дни и три нощи. Но ето, че Йона/Тартюф е изхвърлен на брега и приет в дома на Оргон. Какво следва? Мистериозният гост заживява със заможното буржоазно семейство и скоро това преобръща живота на обитателите на дома. Всички те са обсебени от Тартюф. Но лицемер ли е Тартюф, познатият измамник ли е, или е отражение на бесовете на обществото ни, заместило вярата с илюзии?...

„Тартюф“ е текст, който сякаш е излязъл извън автора си – споделя режисьорът Крис Шарков. – Това не е просто моралите, фарс за измамник, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф, от когото имаме нужда, защото той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са измамени. Той ли ги променя, или те него?“, подсказва режисьорът Крис Шарков.

Тартюф пада като камък в блатото на потиснатите желания на семейството. Това предизвиква океан от страсти, съмнения и неочаквана жестокост. Единственият възможен финал е жертвоприношението… Тази разтърсваща версия на Крис Шарков сценично се реализира чрез зрелищната визуална среда на сценографа Никола Тороманов, която със своя творчески замах ще изненада публиката. Освен Антъни Пенев като Тартюф зрителите ще гледат актьорите Адриан Филипов (Оргон), Боряна Маноилова (Елмира), Надя Дердерян (Дорина), Теона Димова (Мариана), Валентин Василев (Валер), Делян Илиев (Клеант), Мариан Дулчев (Дамис).

„Тартюф“ е петият театрален проект на тандема Крис Шарков и Никола Тороманов-Фичо след „Дивата патица“ от Ибсен, „Сцени от един семеен живот“ от Ингмар Берман, „Лулу“ от Франк Ведекинд и „Частици жена“ от Ката Вебер. „Тартюф“ е и вторият спектакъл на режисьора Крис Шарков на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ след „Народен враг“ от Ибсен през 2014 г.