Медия без
политическа реклама

Студентите на Маргарита Младенова представят любовен „Месец на село“

Младите обещават да превърнат пиесата на Тургенев в истински актьорски празник

05 Апр. 2024
Сюжетът из живота на дворянството представя универсални теми, вълнуващи човешката душа.
Георги Вачев
Сюжетът из живота на дворянството представя универсални теми, вълнуващи човешката душа.

Тази вечер от 19.30 ч. на Голяма сцена на Учебния театър в НАТФИЗ ще се състои премиерата на спектакъла „Месец на село“ по драматургичния текст на Иван Сергеевич Тургенев. Представлението е част от дипломните продукции на абсолвентите от класа на проф. Маргарита Младенова. Тя е и режисьор на спектакъла, а неин асистент е актрисата Албена Георгиева. Сценографията и костюмите са проектирани от Ивайло Николов, звукът и музикалното оформление са на Асен Аврамов.

Шедьовърът на Тургенев, преобърнал шекспировия сюжет „Сън в лятна нощ“, съчетал по неповторим начин елементи от естетиката на Чехов и Бекет, е превърнат в актьорски празник от класа на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ. В съвместния спектакъл с Пловдивски драматичен театър са включени три различни състава. Общото начинание е осъзнат кредит на доверие към новото и талантливо театрално поколение, изтъкват от постановъчния екип.

В спектакъла участват младите актьори Андрей Стоименов, Весела Манолова, Виктория Владова, Вяра Миланова, Добромир Цветков, Евтимиос Триандафиллу, Калоян Говедарски, Кремена Деянова, Лора Тенчева, Мария Карилоска, Мартин Проданов, Мартин Тодоров, Павлина Илова, Паола Маравиля, Преслав Търпанов, Радостина Ангелова, Румен Ангелов, Стефан Саръиванов, Стефани Андонова, Стефани Николова, Стилиян Маринов от специалност актьорство за драматичен театър клас проф. Маргарита Младенова.

Представлението в тяхната интерпретация може да се опише така: „Шепа прекрасни хора, в последния ден на любовния месец. Дългият ден на обясненията, пълнолунната нощ на терзанията. Любовта, като природно бедствие отнася норми и задръжки, надвесва героите над собствените им бездни“.

Пиесата „Месец на село“ е създадена от Тургенев през 1850 г. Тя е от реалистичните му пиеси, в които се налагат живият диалог и тънкият психологически рисунък. Авторът излиза от всекидневни и обикновени човешки преживявания и конфликти, които изобразява върху битов фон – в този смисъл той предхожда Чеховата драма, твърди литературната критика. Заедно с драмите на писателя „Закуска у предводителя“, „Ерген“, „Храненик“, и „Месец на село“ се смята за нова интелектуална традиция в руската драматургия, предшестваща тази на Чехов.

„Месец на село” е фин разказ за човешките взаимоотношения, в които всички герои се разминават с обектите на любовта си. Пиесата пресъздава живота на руското дворянство чрез образите на разкъсваната от разнородни чувства Наталия Петровна, влюбения в нея Ракитин, съпруга Ислаев и майката Ана Ислаева, студента Беляев, храненицата Верочка, съседа Болшинцов, доктор Шпигелски, компаньонката Лизавета, немеца гувернант Шааф, слугинчето Катя… Съдбите им се преплитат и разминават, а самият Тургенев някога е казал: „Ракитин – това съм аз”…

Следващото представление на „Месец на село“ в театъра на НАТФИЗ е на 9 април.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата