Медия без
политическа реклама

Студенти рапират в НАТФИЗ за идеолозите на „Сфумато“

Маргарита Младенова и Иван Дочбев посрещнаха 75-годишнините си със свои възпитаници от 14 випуска

Маргарита Младенова и Иван Добчев по време на тържествената вечер за 75-годишнините им.
Даниел Димитров
Маргарита Младенова и Иван Добчев по време на тържествената вечер за 75-годишнините им.

Най-младите студенти на професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев в НАТФИЗ рапираха от сцената на Учебния театър в чест на 75-годишнините на двамата си преподаватели (съответно 25 април и 4 май), които посрещнаха празника си снощи заедно с представители на 14-те техни досегашни актьорски и режисьорски випуска в академията. В своя речитатив тудентите с чувство за хумор представиха крилати фрази от професионалните и житейски уроци, получавани от идеолозите на Театрална работилница „Сфумато“, неслучайно наричани „трудните режисьори“. Салонът на Учебния театър бе преизпълнен до тавана от техни последователи, колеги, ученици и приятели.

Актьорите Снежина Петрова, Жана Рашева, Албена Георгиева и Десислав Звънчаров от първия експериментален клас на Младенова и Добчев, смятан за „прототип на всички останали след тях“, поздравиха от сцената своите ментори, като припомниха началото на „Сфумато“: сякаш символично, творческата лаборатория се ражда в преддверието на машинното отделение в малкото НДК, където е механизмът на асансьорите. Текстът, с който четиримата почетоха учителите си, се оказа на поета Георги Тенев, също техен възпитаник. След него, „без литературна програма“, пред аудиторията излезе може би най-титулуваният ученик на професорите – режисьорът Явор Гърдев. Той призна, че за него академичното обучение е имало смисъл, тъй като още на кандидат-студентския изпит благодарение на тях е осъществил важната среща със себе си и е осъзнал, че „професията няма нищо общо със суетливостта и славата“ и при нея постигнатото не е постигнато завинаги, а процесът на усъвършенстване продължава непрестанно. Друг колега на творческия тандем – актьорът доц. д-р Пенко Господинов, вече декан на факултет „Сценични изкуства“, също поздрави юбилярите и им поднесе „специален подарък“, останал тайна за публиката.

„В този свят и в този век, които предизвикват потресение, отчаяние, скандал на ума, откривайте на какво да се възхищавате, защото без способността да се възхищаваш на словото, на красотата, на истината, на изгрева или на какво си избереш, душата умира, а ние без нея сме за никъде“, каза развълнуваната Маргарита Младенова след приветствията. Добчев бе още по-лаконичен: „Не се радвай да имаш изследователи, а да имаш последователи“, каза той.

След официалната част настоящите студенти на проф. Младенова и проф. Добчев изиграха неговия спектакъл „Лазар и Исус“ по Емилиян Станев, чийто богоборчески патос преди години предизвика скандал и пловдивският владика Николай го „отлъчи“ от Града на тепетата. След официалната част купонът по случай 75-годишнините на професорите продължи на най-логичното място: в „Сфумато“.

Още по темата