Quantcast
Спектакъл за Сталин с хеви метъл тръгва в Москва | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Спектакъл за Сталин с хеви метъл тръгва в Москва

222
 МХАТ
Афишът на „Прекрасният грузинец“ в МХАТ.

Първите представления на пиесата за младия Йосиф Сталин „Прекрасният грузинец“ ще бъдат показани в Московския художествен театър на името на Горки (МХАТ) на 11 и 12 юни, съобщава сайтът на театъра, цитиран от Meduza.io.

„Прекрасният грузинец“ — така Владимир Ленин нарича младия член на партията по прякор Коба. Десетилетия наред младежките години на Сталин са били класифицирани като „тайна“, така че московският театър се занимава с „остра, провокативна, опасна тема - младостта на лидера“, според собствения си анонс.

Пиесата ще покаже историята на младия нелегален революционер, изпратен от партията на мисия в Батуми, която се превръща в истински приключенски екшън и детективска история. Основната тайна остава загадката на самия Сталин.

„Не е е достатъчно да се съберат архивите и да се разкрие истината за това, как в младостта си „прекрасният грузинец" извършва терористични актове, ходи по трупове, без да щади другари и мирни граждани. Важно е още да се разберат причините и целите на неговите действия, нравствените  качества на бъдещия "вожд на народите". 

Главният въпрос, поставен в пиесата е кое в младия Сталин е по-голямо: революционният максимализъм и верността към идеята или властолюбието и стремежът да се издигне до върха? С кое събитие започва неговият „възход в бездната?", се казва в съобщението.

По постановката са работили драматургът Андрей Назаров и режисьорът Рената Сотириади, ученичка на Юрий Любимов. В ефира на радио „Говори Москва“, тя подчерта, че Художествената измислица в пиесата е много малко и авторите са разчитали повече на архивите.

В ролята на Сталин е актьорът Георги Йобадзе. В представлението участва и метъл групата "Legendire", което не е необяснимо, защото псевдонимът Сталин, означава „направен от стомана“. 

Художественият ръководител на театъра Едуард Бояков отбеляза, че представлението е предназначено за „образования градски човек от всички възрасти, който мисли за Сталин, Тръмп, Путин, дьо Гол, Рузвелт и големите политици“.

Самият Бояков мисли за Сталин и обясни какво мисли в интервю за "Комсомолская правда". От една страна, според ръководител на театъра, при Сталин е имало „невероятни икономически постижения“, пробиви и победи „военни, технологични и социални“, „невероятно съветско образование“ и „възможности за социално израстване“.  От друга страна, казва Бояков, „Сталин унищожи вярата, много манастири, училища, семинарии, той почти напълно унищожи инфраструктурата на църквата и я сравни със земята“.  Бояков не спомена изобщо масовите репресии от времето на сталинизма.

Ключови думи:

Москва, театър, Сталин, МХАТ

Още

Британски звезди призовават с песен за ваксиниране 

05.07.2021

264
От днес в Москва отстраняват от работа при отказ от ваксина

24.06.2021

Обновена

2304
Малинов: Прокуратурата ми прави услуга с делото за шпионаж

24.06.2021

2207