Медия без
политическа реклама

Сопраното Елза Драйзиг пристига по покана на Соня Йончева

Скандинавската дива ще представи рецитала "Северно сияние" на 12 април

28 Март 2024
Елза Драйзиг
Саймън Фаулър
Елза Драйзиг

Френско-датското сопрано Елза Драйзиг пристига в София за своя първи концерт по покана на Соня Йончева. Тя ще представи рецитала "Северно сияние" на 12 април в зала "България" заедно със съпруга си Никола Николов, който е изтъкнат цигулар в Парижката филхармония. Драйзиг е специалната гостенка на шестия поред концерт от първия сезон "Съкровени гласове" - програма, целяща да запознае българската публика с младата генерация световни оперни звезди и организирана от продуцентската компания SY11 Events.

В него ще прозвучат композиции на немски, френски, норвежки, датски и финландски композитори - Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Григ, Жан Сибелиус и други. Елза ще изненада родните меломани и с изпълнения на едни от най-обичаните песни на Едит Пиаф - Padam padam и La vie en rose.

Съпруг на Драйзиг е българинът Никола Николов, който също ще вземе участие в концерта "Северно сияние". Той започва да учи цигулка на 8-годишна възраст в Ница. По-късно специализира във Висшата национална консерватория в Париж. В зала "България" заедно с музикалното семейство очакваме и американският пианист Джонатан Уеър, който е редовен гост на престижни сцени като "Карнеги Хол", Центъра "Джон Ф. Кенеди", Концертгебау, Театъра на Шанз-Елизе и други.

33-годишната Елза Драйзиг бързо се утвърждава като едно от най-завладяващите лирични сопрани в съвременния оперен свят. Родена е в Париж в музикално семейство – майка ѝ е оперна певица, а нейният баща е диригент. Учи пеене в Парижката консерватория и Университета за музикално и театрално изкуство в Лайпциг. През 2016 година в Мексико Елза печели първа награда на престижния оперен конкурс "Опералия", а през 2018-а издава своя първи албум с популярни оперни арии, озаглавен Miroir(s), който ѝ носи номинация в категорията "Рецитал" на International Opera Awards 2019.

Сред коронните ѝ роли са тези на Памина ("Вълшебната флейта") и Церлина ("Дон Жуан") от афиша на Парижката национална опера. През 2020-а Елза пее в образа на Фиордилиджи в постановка на операта на Моцарт "Така правят всички жени" от календара на Залцбургския фестивал. През май миналата година Елза направи своя дебют във Виенската държавна опера в "Манон" от Жул Масне, а през октомври дебютира и на сцената на Миланската Скала в ролята на Графинята от операта "Сватбата на Фигаро". Само месец по-късно триумфира в същия персонаж, но този път в Баварската опера в Мюнхен, където в момента репетира усилено за серия спектакли на цикъла "Триптих" от едноактните опери на Пучини "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики".

Концертът "Северно сияние" се осъществява с подкрепата на Посолството на Дания и Френския институт, а билети се продават в системата на Eventim.

Сред големите звезди, на които предстоят гостувания в програмата "Съкровени гласове"в следващите 12 месеца са италианският тенор Виторио Григоло (25 октомври 2024), полският тенор Пьотр Бечала (19 март 2025), мексиканският тенор Роландо Вийязон (2 април 2025), американското мецосопрано Джойс Ди Донато (31 май 2025), както и самата Соня Йончева - на 4 декември т.г. с рецитала Ad un Stella.

Преди това световноизвестното сопрано ще излезе на сцената на Античния театър в Пловдив, където на 4 юни ще представи операта "Тоска".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата