Quantcast

Медия без
политическа реклама

Соня Йончева се завръща у дома с два барокови концерта

През април оперната звезда ще изпълни в зала "България" музика на Хендел

19 Дек. 2022

Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева се завръща на българска сцена с концерна програма "Хендел" и с Фестивалния оркестър "Изкуството на барока" на 12 и 15 април 2023 г. в зала "България". Продуцент на концерта е нейната компания SY11, с която Йончева организира спектакъла в Античния театър в Пловдив и мащабния концерт с Пласидо Доминго пред Храм-паметника "Свети Александър Невски" в София. 

В програмата на софийските си концерти Соня Йончева ще включи произведения на Хендел, Пърсел, Рамо и други.

След серия от успешни концерти и участия в оперни спектакли в "Ла Скала", Ковънт гардън, Театро "Роял" в Мадрид, Йончева се обръща към старата си страст - бароковата музика. Последния си рецитал с творби на Хендел тя представи с голям успех в Двореца "Версай" в Париж. 

Известният френски музикален критик Пол Фурие отбелязва: "Гласът на Соня Йончева е толкова мощен, колкото и овладян. След час и двадесет минути музика сопраното изглежда толкова свежо, колкото и в първите минути на концерта, а след това, заслужено се наслаждава на аплодисментите на публиката."

Суперлативи за своя бароков репертоар Йончева получава още като студентка в Консерваторията в Женева. Вокалните й качества и артистичност са забелязани от Уилям Кристи, който я кани за съвместен проект. Вторият й солов албум с барокова музика е сред най-продаваните в света за 2017-2018 и печели престижни награди, сред тях и "Ехо" в Германия.

В новата си програма Йончева е включила арии на Клеопатра и Алчина. 

В момента певицата е в Ню Йорк, където предстои през януари 2023 г. в "Метрополитън" премиерата на операта "Федора" с нейно участие.

Билети за концертите на Соня Йончева в зала "България" могат да се намерят тук.

Още по темата