Медия без
политическа реклама

Соня Йончева пя на български във Версай

Кулминацията на коледната ѝ програма бе "Тиха нощ, свята нощ"

12 Дек. 2023
Edouard Brane
Соня Йончева във Версай.

Соня Йончева представи концерта "Коледа във Версай", заедно с оркестъра и хора на Версайската опера. На пулта бе полският диригент Стефан Плюняк, съобщават от SY11 Events. 

Музикалният проект и самият избор на композиции е изцяло замислен и съставен от българското сопрано. На 10 декември, под купола и атмосферата на кралския параклис във Версай – Chapelle Royale, построен преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър.

"Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което, за пореден път, да докажем, че музиката и нейните послания говорят на универсален език и могат да развълнуват всеки от нас независимо от времето и пространството, в което се намира, и особено в навечерието на Коледа", казва Соня Йончева.

На концерта тя е представила и популярни мелодии като Joy to the World, а кулминацията на събитието е било изпълнението на песента "Тиха нощ, свята нощ". Първия куплет Соня Йончева е изпълнила на български език. Програмата е завършила с няколко биса, сред които Аve Maria от Франц Шуберт и най-известната френска коледна песен Petit Papa Noël, която цялата зала е запяла.

По време на събитието е присъствал и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева – SY11 Productions, за да запечата кадри от целия концерт. Те ще бъдат излъчени в началото на 2024 г. През 2023-та знаменитият Версайски дворец чества своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори специално врати за празнична фото- и видеосесия на Соня Йончева.  Тя не за първи път пее в двореца на френските крале. През 2011 г. сопраното дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел "Юлий Цезар". През ноември 2022 г. тя представи и рецитал с произведения на Хендел в емблематичната Огледална зала. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал на Великден тази година в акомпанимент на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока.

Ключови думи:

Соня Йончева, Версай

Още по темата