facebook
twitter

Култура

Соня Йончева избра 26-годишен тенор да й партнира в Пловдив

Божидар Божкилов спечели в конкуренция с 50 млади оперни гласове
297
 СНИМКА: Личен архив

Соня Йончева избра младия бас Божидар Божкилов за свой сценичен партньор на 25 август, когато оперната прима ще излезе за пръв път от седем години насам пред публиката в родния си Пловдив.

Божидар, който е първа година специализант в Accademia Teatro alla Scala и вече работи в прочутата "Ла Скала" в Милано, се наложи сред 50 участници в конкурса, който Йончева обяви в края на месец юни. Певицата има желание да лансира пред публиката млад български изпълнител. На 25 август двамата ще се качат заедно на сцената на Античния театър. Божкилов ще изпълни любимата си ария на крал Филип II от четвърто действие на операта "Дон Карлос" - "Ella giammai m'amo". 

"Божидар се наложи като победител от първия момент заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената. Той е само на 26 години и смятам, че му предстои много добра кариера. Нямам търпение да го представя в нашия концерт!", каза Йончева за избора на младия бас.  "Първо бях много поласкана да получа повече от 50 досиета с кандидати от цялата страна! Изборът беше труден, в България има невероятни оперни таланти. От всичките кандидати около седем ми направиха много силно впечатление, между които едно момиче на 18 години от София и момче от Пловдив - баритон. Възрастовата граница на участниците в конкурса беше от 13 до 45 години", каза Йончева.

След серия успешни концерти в Италия, на 19 август певицата ще изнесе Гала с ренесансов репертоар на фестивала в Залцбург, който въпреки пандемията това лято отбелязва 100-годишен юбилей. Веднага след това Йончева пристига за няколко дни в родния Пловдив за спектакъла „Завръщане" на 25 август. На сцената на Античния театър Соня ще изпълни арии от прочути опери с оркестъра на Пловдивската опера под диригентството на Найден Тодоров. В програмата са включени произведения на Верди, Пучини, Маскани, както и изпълнение – изненада, подготвено специално за българската публика.

Това ще е първият концерт на световната оперна звезда в родния й град от 2013 г. Билети се продават на цени от 40 до 120 лева. 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цели класове от основното образование излизат в карантина

18.09.2020

Обновена

11833 11
Цветанов "краде" активисти и на СДС

18.09.2020

Обновена

5354 45
Соня Йончева покори и публиката в родния си Пловдив

26.08.2020

546

Коментари

showstopper

Да и партнира само на сцената момчето...

Влез или се регистрирай за да коментираш