Медия без
политическа реклама

Софийската филхармония триумфира в Залата на Караян в Берлин

Концертът на българските музиканти ще бъде излъчен от специализираните телевизии Medici и Mezzo

13 Дек. 2022
Концертът в Голямата зала на Берлинската филхармония под диригентската палка на Найден Тодоров
Medici TV
Концертът в Голямата зала на Берлинската филхармония под диригентската палка на Найден Тодоров

Триумф и няколкоминутни овации – това накратко е равносметката след първото в историята на Софийската филхармония гостуване в Голямата зала на Берлинската филхармония, създадена от Херберт фон Караян. Събитието снощи бе по инициатива на Българския културен институт в германската столица и бе посветено на неговата 60-годишнина. „Рядко са ни възприемали с толкова голям ентусиазъм, както тук, в Берлин. Мисля, че това е едно начало за следващи концерти в тази прекрасна зала. Сега започваме разговори за бъдещи концерти в големите градове, включително Берлин", каза пред БТА маестро Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония и диригент на проявата.

По думите му публиката е била прекрасна. "Много хора дойдоха след това при мен и казаха, че са впечатлени и че са изумени, че може да има такъв оркестър, който те не познават. Оркестър с такъв звук и толкова много цветове в своето свирене", сподели маестро Тодоров.

Българските музиканти са изпълнили Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 "Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Найден Тодоров изтъква, че изборът на програма е бил успешен, защото Панчо Владигеров е много свързан с Берлин, а солистът Людмил Ангелов е прекрасен пианист и един от най-добрите изпълнители на Панчо Владигеров въобще. Симфония №4 "Италианска“ на Менделсон-Бартолди пък има свое собствено послание, което днес е много актуално – че трябва да гледаме с усмивка на живота и да търсим в него хубавото, а не да се вглеждаме в лошото. „Мисля, че това послание стигна до хората в Берлин и беше причината за тази реакция на публиката", коментира Найден Тодоров.

"Оркестърът беше много силен. Тази зала е легендарна и този оркестър заслужаваше да стъпи в нея. И аз съм много щастлив, че съм дирижирал първия концерт на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония", допълва маестро Тодоров.

Людмил Ангелов е излязъл на бис. "Оркестърът не свири бис, въпреки че публиката много настояваше. Много дълго време продължиха аплаузите. Но в крайна сметка аз реших да извадя оркестъра, защото след това изпълнение, което направихме на Менделсон, трудно може нещо да има смисъл", каза още маестро Найден Тодоров.

Концертът е бил заснет от телевизията Medici и Mezzo TV, като ще бъде излъчен от тях съответно тази седмица (16 декември) и през януари. Двете телевизии за класическа музика за първи път ще включат в програмите си изпълнение на български оркестър. Според специализираните им екипи концертът на Софийската филхармония в Берлин е бил „нещо специално, за което дълго време ще се говори“.

На концерта са присъствали министърът на културата проф. Велислав Минеков, посланикът ни в Берлин Елена Шекерлетова, първата дама Десислава Радева, директорът на БКИ – Берлин Борислав Петранов, Катрин Буде – председател на комисията по култура и медии в Бундестага, Тим Курт – президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, Ценко Минкин – председател на Съюза на българските композитори, и др.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата