Медия без
политическа реклама

След 3000 г. Египет откри с бляскава церемония Алеята на сфинксовете

За възстановяването на изчезналия под пясъците „Път на Бога“ са били нужни десетилетия

26 Ноем. 2021
EPA/BGNES
С подобни зрелищни паради Египет иска да каже на туристите цял свят „Тук е безопасно. Върнете се в Египет!“

В четвъртък вечерта Египет възроди една много древна културна традиция, невиждана от хиляди години. След десетилетия на усилени разкопки и реставрационни дейности в южния град Луксор страната отвори за обществеността 3000-годишното „Алеята на сфинксовете“ с екстравагантна церемония.

Древната улица, дълга почти 3 километра и широка около 70 метра, някога е била наричана „Пътят на Бога“.Тя свързва храма на Луксор с разположения северно, нагоре по река Нил, храм на Карнак.

Сфинксовете, разположени по протежение на 2700-метровия път, бяха разкрити на грандиозна церемония, включваща зрелищен парад, който започна с падането на нощта и продължи с преминаване по цялата дължина на алеята, с нейните над  600 статуи с глави на овни и традиционни сфинксове с лъвски тела и човешки глави, както и други археологически обекти. 

Let the countdown begin! On November 25th, 7:30PM CLT, (5:30PM GMT) witness the grand opening of the Sphinx Avenue in Luxor.

В ефектно осветения марш участваха актьори във фараонски облекла, симфоничен оркестър, професионални танцьори, лодки по Нил, конски каруци и др. На спектакъла присъстваше и президентът на Египет Абдел-Фатах ел-Сиси. 

Пътят е бил заровен под пясъците в продължение на векове, докато египетският археолог Закария Гинейм не открива първите осем статуи на сфинксове пред храма в Луксор през 1949 г. Усилията за разкопаването и възстановяването на обекта са продължили през следващите седем десетилетия с многократни прекъсвания, причинени от политически катаклизми, като въстанието на Арабската пролет през 2011 г., което свали дългогодишния автократичен владетел на страната Хосни Мубарак и доведе до граждански вълнения.

 „Тази вечер ще бъда свидетел на едно от най-великите събития в живота ми“, каза Ахмед Хамам, екскурзовод в Луксор, пред NBC News. 47-годишният Хамам смята, че да види възстановяването на Алеята на сфинксовете след толкова години усилия е „като сън“. „Днес ще бъде ден, за който ще говорим още сто години“, убеден е гидът. „Надявам се, че всички ще се насладят. Не само тук, в родния ми град, но и в цял Египет, а също и по целия свят.”

Смята се, че пътят е построен за празнуването на годишния фестивал Опет в древния град Тива, сега известен като Луксор. Фестивалът е целял насърчаване на плодородието и е включвал церемониални шествия, в които статуи на богове са били носени от храма Луксор до храма Карнак.

„Фестивалът Опет ще се проведе, както е било по времето на фараоните“, каза Али Абу Дашиш, египетски археолог и член на Археологическия съюз, преди събитието в четвъртък. Той смята, че Египет трябва да извести света, че „ние съхраняваме и възстановяваме нашите антики“.

Празненствата вчера бяха част от продължаващите усилия за популяризиране на археологически открития, докато Египет се опитва да съживи намаляващата популярност на своята туристическа индустрия. През април Кайро организира и проведе друго зрелищно шествие, наречено Златният парад, за да премести 22 древни египетски кралски мумии в нов музей в столицата.

Археологът Захи Хавас нарече мястото в Луксор „най-големият музей на открито и най-големият археологически обект в света“, който разказва историята на Египет от 2000 г. пр. н. е. - известна като династия XI - до римския период.

Рели Хавас работи по възстановяването на Алеята на сфинксовете от 2005-а до 2011 г., когато въстанието спира работата. Той каза, че фестивалът в четвъртък изпраща важно послание към света: „Тук е безопасно и каним всички да се върнат в Египет“.

 

Още по темата