Медия без
политическа реклама

"Синелибри" започва с Мила Роберт и Изабел Юпер

Киното и книгата се срещат за шести път въпреки коронавируса

18 Окт. 2020
Руският плакат на атрактивната криминална комедия "Кръстницата" с Изабел Юпер.
Руският плакат на атрактивната криминална комедия "Кръстницата" с Изабел Юпер.

Тази вечер в 19:00 часа зала 1 на НДК ще отвори за пръв път от март насам, за да посрещне шестата среща на киното и книгата на фестивала "Синелибри". Форумът, който показва само адаптации по литературни произведения, ще се открие с филма "Кръстницата" с Изабел Юпер. Великата френска актриса ще видим само на екрана, затова пък преди прожекцията на сцената в зала 1 ще излезе Мила Роберт, за да изпълни за пръв път българска версия на песента на Едит Пиаф "Защо ми е любов, кажи?" в превод на Силвия Вагенщайн. 

Любопитната криминална комедия „Кръстницата“ на режисьора е екранизация по отрупания с награди роман на Анелор Кер, а Юпер влиза в ролята на преводачка в полицейски отдел и наркодилът. 

"Синелибри 2020" ще продължи до 8 ноември в София и още седем града (Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Габрово, Велико Търново и Стара Загора) при строго съблюдаване на здравните мерки, обещават организаторите. Фестивалът включват близо 300 прожекции на 45 филма, повечето от които премиерни за България. За пръв път обаче в историята на форума той ще има и своя онлайн версия чрез платформата Neterra TV+. 20 от филмовите предложения в следващите 20 дни ще бъдат паралелно излъчени и по интернет. 

В програмата на "Синелибри" са най-новият филм на Франсоа Озон "Лято 85", "Пинокио" на Матео Гароне с Роберто Бенини в ролята на стария Джепето, "Берлин Александерплац" по монументалния роман на Алфред Дьоблин, датският трилър "Изключението" на Йеспер Нилсен, "Минамата" с Джони Деп, унгарската камерна драма "Пилат" по романа на Магда Сабо,  "Бащата" на Флориан Зелер с участието на Антъни Хопкинс и Оливия Коулман, както и италианския "Връзки" , който откри последното издание на Венецианския кинофестивал.

В програмата има и няколко стари филма, придобили култов статус - в това число "Диво сърце" на Дейвид Линч и "Любовникът" на световноизвестния френски режисьор Жан-Жак Ано, който тази година е почетен председател на журито. В комисията, която заради Covid-19 ще заседава дистанционно, са още българската актриса Снежина Петрова, режисьорът Милко Лазаров, финландският киномайстор Мика Каурисмаки, гръцкият режисьор и продуцент Бабис Макридис и аржентинският писател Сантяго Амигорена.

Освен основната състезателна програма "Синелибри" 2020 ще включва и конкурс за документален филм с 8 заглавия, шест от които български: анимационният „Пеперуда и мишка“, „Свещеникът“ по разказ на Деян Енев, танцовото изкушение „Не казвай на мама“, „В плен“ по мотиви от  Достоевски, документалната анимация „Чужденецът“ и „Смъртоносна любов“ на Елена Петрова, вдъхновен от съдбовната връзка между Яворов и Лора.  Чуждестранното участие включва италианския „Marta Mia” по кореспонденция на Луиджи Пирандело и руския „Бедните хора“, създаден по мотиви от Лев Толстой и Виктор Юго. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата