Медия без
политическа реклама

Руснаци молят Тарантино да спаси дома на д-р Живаго

22 Февр. 2022
Тарантино на гроба на Пастернак в Переделкино през 2004 г., когато бе гост на 26-ия Московски кинофестивал.
Twitter literaturarussa
Тарантино на гроба на Пастернак в Переделкино през 2004 г., когато бе гост на 26-ия Московски кинофестивал.

Жителите на малък руски град се обърнаха с молба към режисьора на „Криминале“ и „Убий Бил“ да им помогне да спасят къщата, в която са живели писателят Борис Пастернак и прототипът на най-известния му герой, съобщава The Moscow Times.

Разположеният в намиращия на югоизток от Москва град Касимов „Дом на Пастернак“ е принадлежал на Осип Кауфман, чичо на писателя. Смята се, че той е вдъхновил неговия героя му Доктор Живаго.

Жителите на Касимов са записали видеообращение към Куентин Тарантино с призив да помогне в спасяването на Дома, където някога е живял един от любимите му писатели - Борис Пастернак. Отдавна изоставената къща сега е в руини, след като местните власти не можеха да си позволят да я възстановят след пожар през 2017 г.

„Уважаеми г-н Тарантино, знаем, че обичате руската литература и имате специална духовна връзка с Борис Пастернак“, казват жителите на Касимов във видеото, публикувано на 132-ия рожден ден на Пастернак. „Моля, помогнете ни да спасим тази къща, която има толкова голямо историческо значение за нашия град“.

Жителите казват още, че искат да превърнат дома в литературен музей и да запазят „онази част от предреволюционна Русия, която е била скъпа на Борис Пастернак“. „Срам ни е, че се налага да търсим помощ от вас, американския режисьор, но местните власти не ни оставиха избор“. 

Тарантино е известен с любовта си към Пастернак и посети гроба на писателя през 2004 г. Холивудският режисьор каза, че знае наизуст стиховете на Пастернак и че писателят е повлиял значително на творчеството му.

Във видеото си жителите на Касимов отбелязват, че Тарантино цени руската култура много повече от средностатистическия руски служител. Те също така канят Тарантино да посети техния град.

Местните власти отказаха коментар с обяснението, че кметът е в болнични.  

Пастернак прекарва в Касимов лятото на 1920 г. Литературните критици смятат, че Юрий Андреевич Живаго, главният герой на неговия роман от 1957 г. „Доктор Живаго“, споделя много общи черти с чичото на писателя и че Касимов е вдъхновение за измисления град Юрятин от романа.

През 2018 г. руският фотограф Юрий Феклистов публикува на страницата си във Фейсбук снимки на разпадащата се къща. Според него на къщата дори не е имало паметен знак с името на Пастернак, докато местната еврейска общност не е помогнала за поставянето на такъв през 2008 г. Знакът е изчезнал няколко години по-късно.  

Романът „Доктор Живаго“, забранен в Съветския съюз заради критично изобразяване на руската революция, донесе на Пастернак Нобелова награда за литература през 1958 г., но властите принудиха писателя да я откаже.

Едно от любимите стихотворения на Тарантино от Пастернак е написано по повод принудата да се откаже от отличието:

Нобеловата награда

Аз съм като звяр в обсада.
Нeйде — хора, воля, ден,
а след мене — вой, нападат,
аз отвред съм обграден.

Тъмен лес, вълни се мътят,
ствол на рухнало дърво.
И отрязан ми е пътят.
Нека — все ми е едно.

И каква направих пакост?
Аз — убиец, негодяй?
Зарад мен в света оплакват
моя хубав роден край.

Но и тъй, почти пред гроба,
вярвам, близък е денят —
чело подлости и злоба
пред доброто ще сведат.
"Стихотворения", 2001, изд. "Захарий Стоянов", превод: Кирил Кадийски)

***

Това не е първият случай, в който руски граждани се обръщат за помощ към известни чужденци, след като са изчерпали всички други възможности. През ноември 2020 г. жители на руско село помолиха тогавашния германски канцлер Ангела Меркел да ремонтира пътя им. През октомври 2019 г. обитатели на жилищен комплекс в Уфа написаха писмо до папа Франциск, за да се оплачат от липса на отопление. Отоплението беше пуснато, но само за един ден.

Последвайте ни и в google news бутон