Медия без
политическа реклама

Откраднаха рядък том от унищожено издание на Пастернак

14 Юли 2022
Националната библиотека на Карелия в Петрозаводск, откъдето е откраднат ценният том.
Националната библиотека на Карелия в Петрозаводск, откъдето е откраднат ценният том.

Рядко издание избрани произведения на руския писател дисидент Борис Пастернак, което на аукциони достига цена от няколко милиона рубли, е било похитено от Националната библиотека на Република Карелия в Петрозаводск, съобщи каналът Baza в Telegram. Ценният екземпляр бил откраднат на 12 юли, а следствието подозира родена през 1987 г. жителка на Москва. По кражбата е образувано наказателно дело. Според медиите щетите за библиотеката от загубата на книгата възлизат на 250 хиляди рубли (около 4300 евро).

Въпросното издание с творби на автора на „Доктор Живаго“ е силно желано от всеки колекционер библиофил. То крайно рядко се появява на аукциони, а когато все пак това се случи, се търгува скъпо. През 2018 г. копие от „Избрано“ (1948) е било продадено за 5 милиона рубли (около 85 000 евро) при стартова цена 1,4 милиона. Високите суми се обясняват с факта, че в края на 40-те години на миналия век почти целият отпечатан от издателство „Съветски писател“ тираж е бил унищожен заради острите критики, отправени в този период към Борис Пастернак от страна на Съюза на съветските писатели.

35-годишната жена се е опитала да напусне Карелия с книгата, но е била задържана, а рядкото издание е иззето.   

 

ЗОВ КЪМ ТАРАНТИНО

През февруари тази година жители на руския град Касимов в Рязанска област се обърнаха с необичайна молба към американския кинорежисьор Куентин Тарантино Те поискаха помощ от създателя на „Глутница кучета“, „Гадни копилета“ и др. за спасяването на рушаща се сграда, която неофициално се нарича „Домът на Пастернак“. „Уважаеми господин Тарантино, ние знаем за вашата любов към руската литература, знаем, че имате особена духовна връзка с Борис Пастернак. Виждали сме снимките, на които Вие посещавате неговия гроб“, пишат активистите. (Тарантино наистина е почитател на писателя и през 2004 г. специално пътува до Русия, за да поднесе цветя на гроба му в Переделкино край Москва – б.ред.). „Искаме да съхраним тази частица от дореволюционна Русия, която е била скъпа на Борис Пастернак. Искаме да превърнем тази къща в музей“, обясняват в писмото си гражданите на Касимов. Авторите на видео-посланието отбелязват, че се срамуват да търсят помощ от Тарантино, но местните чиновници от години отказвали на молбите им с довода, че средства за реконструкция на сградата не са предвидени.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата