Медия без
политическа реклама

Тарантино предлага на Брус Уилис прощална роля

Въпреки тежкото заболяване на актьора от "Криминале"

02 Авг. 2023
Брус Уилис в сцена от "Криминале" (1994)
Брус Уилис в сцена от "Криминале" (1994)

Куентин Тарантино иска да осигури на Брус Уилис филмово сбогуване въпреки тежките му заболявания - афазия и тежка форма на деменция. През миналата година близките на 68-годишната звезда от "Умирай трудно" и "Криминале" оповестиха пред обществеността здравословните му проблеми, които му причиняват значителни когнитивни и речеви затруднения. Заради тях актьорът приключи с филмовата си кариера.

Нова медицинска диагноза е поставена на 67-годишния холивудски актьор Брус Уилис, съобщи CNN, позовавайки се на изявление, огласено от семейството на звездата.

Тарантино на свой ред планира десетият филм, който подготвя - "Филмовият критик", да бъде последен в неговата кариера. Пред британския Daily Express източници, близки до продукцията, съобщават, че той би искал Уилис да изиграе малка роля във филма му. Режисьорът все още не е говорил със семейството и планира да се съобрази с желанията на близките. Ако те кажат, че състоянието на Брус не позволява да поеме ролята, Тарантино е готов да използва дигитално обработени кадри от предишни ленти с негово участие. 

Двамата работиха заедно във втория филм на Куентин Тарантино "Криминале", който се превърна в неговия революционен пробив в киното на 90-те години. По това време Уилис вече е екшън звезда от поредицата "Умирай трудно". Малко по-късно актьорът се появи в епизодична роля, без това да е указано в надписите, и в новелата на Тарантино от омнибуса "Четири стаи".

По-рано тази година режисьорът разкри, че действието на "Филмовият критик" ще се развива в Южна Калифорния през 1977 г. Главният герой е вдъхновен от реално съществувал критик, който пише за порно списание. Бъдещият носител на две награди "Оскар" четял неговите рецензии в младежките си години, докато се издържал от зареждане на вендинг машини. 

"Другите бяха твърде скапани, за да ги чета, но в този порно парцал имаше наистина интересна филмова страница", коментира Тарантино. "Мисля, че беше много добър критик, макар да беше адски циничен. Текстовете му бяха кръстоска между ранния Хауърд Стърн и Травис Бикъл, ако последният би писал филмови рецензии". (Травис Бикъл е психопатичният Шофьор на такси от едноименния филм на Мартин Скорсезе през 1976 г.)

"Той беше много груб. Ругаеше. Използваше расистки обиди. Но беше наистина забавен. Пишеше, все едно е на 55, а беше в началото на 30-те си години. Почина, преди да навърши 40. Причините не бяха ясни, но впоследствие проучих и мисля, че се е случило вследствие на усложнения от алкохолизъм", описва героя си Тарантино. 

Все още не е избран изпълнителят на главната роля във "Филмовият критик", но той трябва да бъде около 35-годишен. През май т.г. Тарантино уточни, че не търси британски актьор, защото според него прекалено много американски персонажи в киното са вече изиграни от звезди от Острова. 

Медии като NME са потърсили коментар от представители на Уилис и Тарантино, но засега няма такъв.

Още по темата