Медия без
политическа реклама

Лекари посочиха 4-те ранни симптома на заболяването на Брус Уилис

Медиците са признателни на актьора, че публично е привлякъл вниманието към рядката диагноза

13 Авг. 2023
Брус Уилис и съпругата му Ема Хеминг с тортата за неговия 68-и рожден ден.
Инстаграм
Брус Уилис и съпругата му Ема Хеминг с тортата за неговия 68-и рожден ден.

Американският актьор Брус Уилис е проявявал забравяне, апатия, проблеми с говора и промени в поведението в бита, преди да бъде диагностициран с фронтално-темпорална деменция (FTD), съобщи Daily Mirror, позовавайки се на трима медицински експерти. По данни на изданието, Уилис навреме се е обърнал към специалисти и е започнал лечението, затова в момента може да води нормален живот със семейството си. Триото лекари съветва хората да внимават за тези фини промени в поведението и изтъкват важността на факта, че знаменитост като Брус Уилис привлича общественото внимание към тази рядка диагноза.

Тази година звездата от „Умирай трудно“ бе диагностициран с фронтално-темпорална деменция. През 2022 г. медиците смятаха, че страда от афазия (нарушения в говора поради мозъчни промени), но по-нататъшни изследвания показаха, че състоянието му е прогресирало до деменция. Фронтално-темпоралната деменция се различава от болестта на Алцхаймер  по това, че има необичайни симптоми, които обикновено се проявяват в по-млада възраст.

Според източника, деменция може да се развие не само при хора, чиято възраст надхвърля 60 години. Сред ранните симптоми на заболяването, които понякога се проявяват след 45-годишна възраст, са асоциално предизвикателно поведение, апатия и незаинтересованост към контактите с хората, както и състояния, наподобяващи депресия. Контролът на кръвната захар, поддържането на здравословно кръвно налягане, избягването на преработени храни, тютюнопушене и алкохол, поддържането на здравословно тегло, редовната физическа активност, чистият въздух, недопускането на травматични мозъчни наранявания, лечението на нарушенията в съня, слуха и избягването на замърсен въздух могат да помогнат за предотвратяване появата на деменция, изтъква Daily Mirror. Социалното ангажиране и общуването също са особено важни. „Има толкова много неща, върху които имаме контрол, когато става дума за здравословно остаряване“, смятат тримата експерти, интервюирани от изданието.

През март 2023 г. Брус Уилис направи първата си публична изява, след като беше официално диагностициран с нелечимата фронтално-темпорална деменция около месец по-рано. Повод беше 68-ият му рожден ден, който звездният актьор отпразнува в семеен кръг с двете си съпруги – бившата Деми Мур и настоящата Ема Хеминг и с петте си дъщери от тях. Деми Мур сподели видео от тържеството, на което актьорът духа свещичките на тортата.

Според д-р Карън Севърсън е похвално това, че Брус Уилис е излязъл публично със своята диагноза, и тя се надява, че разкриването й ще стимулира повече изследвания в областта. Тя обаче добавя, че звездата има финансовите средства да диагностицира състоянието си по-бързо, докато за обикновените хора понякога сканирането се оказва скъпо или дори невинаги достъпно, което означава, че състоянието остава незабелязано.

Д-р Джим Джаксън, невропсихолог,  и професор в Медицински център Вандербилт, предупреждава: „За разлика от най-известната форма на деменция – болестта на Алцхаймер, която обикновено се характеризира с ранни промени в паметта, FTD се характеризира с ранни промени в поведението – понякога фини, но често драматични". Посочвайки 4-те ранни симптома на заболяването, той подчертава, че хората могат да се държат по антисоциален начин или да покажат поразителна апатия и незаинтересованост към нещата. И д-р Джаксън признава, че състоянието може да остане незабелязано поради многото симптоми, наподобяващи тези на други състояния, включително депресия. Думите му потвърждава и специалистът по деменция и мозъчно здраве д-р Хедър Сандисън. „Най-ранните признаци обикновено са типични промени в личността. Затова фронтално-темпоралната деменция понякога се диагностицира погрешно като психологическо разстройство“, казва тя.

Последвайте ни и в google news бутон