Медия без
политическа реклама

В Русия откриха два паметника на Железния Феликс в един ден

15 Септ. 2021
Новият паметник на Феликс Дзержински в Симферопол.
Крым24
Новият паметник на Феликс Дзержински в Симферопол.

Преди шест месеца Москва се отказа временно от идеята да възстанови паметника на Феликс Дзержински пред сградата на КГБ - днес ФСБ. Но опитите за завръщането в публичното пространство на един от главните организатори на Червения терор продължават — засега в по-малки населени места.

По инициатива на ФСБ,  миналата седмица в Симферопол и Краснодар бяха открити два паметника на Феликс Дзержински, основател на Всеруската извънредна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа (ВЧК), съобщи РИА Новости.  

„Железният Феликс не само се е борил срещу контрареволюцията, но и е спасил страната от разрухата и бедността“, каза представител на ФСБ в словото си при откриването и разказа за участието на Дзержински в организирането на домове за сираци, трудови комуни, „възстановяване на 2 хиляди моста, ремонт на 3 хиляди парни локомотива и над от 10 хиляди км жп линии“.

На откриването на паметника в Симферолол (Крим) са присъствали ветерани от органите на държавната  сигурност, курсанти и студенти. Местното издания „Крим 24“ публикува снимки от церемонията. Те показват младежи с автомати дават караул от двете страни на Железния Феликс, който в случая е от бронз. 

В Краснодар бюстът на чекиста е инсталиран на в двора на училище, което от 2017 г. носи името на Дзержински.  Сред почетните гости е бил и правнукът на Железния Феликс — Владимир Дзержински, който е пожелал на учениците да се учат от делата на неговия прадядо.

За Дзержински е известно, че като председател на Извънредния комитет за борба с контрареволюцията е провеждал брутална репресивна политика срещу и е ръководил борбата срещу въстанието в Украйна. Възстановения му паметник в Симферопол, е бил демонтиран през 2015 г., съгласно приетия в Украйна Закон за декомунизация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата