Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Ролинг Стоунс“ плашат Доналд Тръмп със съд

Още поне 30 поп и рокзвезди не желаят имената или песните им да бъдат свързани с кампанията на настоящия президент на САЩ

28 Юни 2020
Пол Маккартни, Мик Джагър, Роджър Уотърс, Риана… четири от звездите, което не желаят да подкрепят президента на САЩ с музиката си.

Британската рок група „Ролинг Стоунс“ предупреди американския президент Доналд Тръмп, че ще бъде изправен пред съдебни действия, ако продължи да използва песните им по време на кампанията си. Според изявлението на групата, адвокатите за музикантите, заедно с американската организация за авторско право Broadcast Music, Inc.  (BMI) работят за предотвратяване на по-нататъшно незаконно използване на композициите им, съобщава Би Би Си.

Миналата седмица по време на предизборен митинг на Тръмп в Тълса, Оклахома, звучаха две песни на Мик Джагър и Кийт Ричардс - She's A Rainbow и You Can't Always Get What You Want („Не може винаги да получавате това, което искате“). Същата песен беше използвана по време на предишната кампания на Тръмп през 2016 година.

Ролинг Стоунс“ не подкрепят Доналд Тръмп“, обявиха още тогава в Туитър  музикантите.

 В последното изявление на групата се говори за готовността да бъдат предприети следващи стъпки, за да се предотврати използването на песните на “Стоунс” по време на кампанията, след като предишното им писмено предупреждение за нарушаване на авторски права е било игнорирано.

От името на „Стоунс" и сдружението за авторски права BMI предупреди предизборния щаб на Тръмп, че използването на техни песни  без разрешение е незаконно и ще доведе до юридически действия.

 През юни семейството на рок музиканта Том Пети също отправи подобно писмено предупреждение към щаба на Тръмп с искане за прекратяване на незаконните действия, след като песента му I Won't Back Down беше пусната на митинга в Тълса. В изявление, публикувано в Туитър, от семейството на починалия преди три години музикант заявиха, че Пети „никога не е искал песните му да бъде използвани като част от кампания на омразата“.

 Кампанията на 74-годишния Тръмп ще бъде в разгара си през следващите месеци до общите избори през ноември и - освен "Ролинг Стоунс" и семейството на Том Пети, още няколко десетки поп и рок звезди, или техните наследници, се опитват да накарат президента да зачита правата им и да не  използва тяхната музика без разрешението им. Което те няма да му дадат - и той го знае.

***

Популярните музиканти и политиците живеят в сложна симбиоза - едните имат нужда от звезди, с чиято помощ да събират по-големи тълпи на предизборните си митинги, а другите - от нещо, срещу което да се бунтуват, особено (в САЩ) през последните години. Докато има кандидат-президенти, използващи без разрешение популярни песни в кампаниите си, ще има сърдити изявления и съдебни дела, заведени от артисти, които смятат, че творчеството им е манипулирано с политически цели.

Първата предизборна кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. ожесточи  разделението между двата лагера. Музиканти от всеки жанр - дори от кънтри изпълнители, която традиционно се възприемат като по-консервативни - се изказаха против политиката на републиканците и президента. Рок изпълнителите не са изключение.

 Пол Маккартни веднъж спомена, че „Тръмп е отприщил грозната страна на Америка". Боно от U2 нарече Тръмп "потенциално най-лошата идея, която някога се е случвала с Америка". Роджър Уотърс го обяви за "напълно лишен от култура", "дълбоко безчувствен" и "ненаситно самолюбив".  Брус Спрингстийн го определи като "дълбоко увреден" и "опасен".  Дейвид Кросби, който никога не е крил  прогресивните си убеждения и рутинно критикува президента както на сцената, така и извън нея, през 2017 г. написа по повод оплакване от фен, че на концерт е говорил за политика: "Ако си кукла на Тръмп… не идвай на моето шоу, задник".

 Някои рок изпълнители, които не желаят имената и творчеството им да бъдат асоциирани с Доналд Тръмп или въобще с политически събития — имат допълнителни основания да не го харесват, след като започна да използва песните им без разрешение на митинги и други събития. В този списък, който изглежда не спира да расте, са Нийл Йънг, “Ролинг Стоунс”, “Куийн”, “Гънс Н 'Розес”, Елтън Джон и R.Е.М.…

Ето  целият съвсем пресен списък с артистите (или техните наследници), публикуван от „Нюзуийк“: 

Том Пети, Принс, Риана, Стивън Тайлър, Фарел, Уилямс, Нийл Йънг, Аксел Роуз, Джордж Харисън, Пол Маккартни, Лучано Павароти, Ди Снайдър, Елтън Джон, R.E.M., Адел, “Ролинг Стоунс”, „Куийн“, „Ърт, Уинд енд Файър“, Боби Макферин, “Бон Джоуви”, “Бостън”, Брус Спрингстийн, “Токинг Хедс”, Джо Уолш, Дон Хенли, “Деф Лепард”, Карлос Сантана, Роджър Уотърс, “Рейдж Агейнст Дъ Машин”… Ака не друго, то поне личи, че Тръмп - или тези, които отговарят за озвучаването на кампанията му - имат добър вкус. Но не е проява на добър вкус да озвучиш политическо мероприятие с песни на автори, които публично са говорят против тази политика.

Има и музиканти, които подкрепят настоящият американски президент: Джийн Симънс („Кис“), Кание Уест, Кид Рок, Мийт Лоуф, Тед Нюджънт, Арън Картър и кънтри звездата Лорета Лин, Азалия Банкс и Йънг Дро… това са по-известните.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?