Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ретроспектива събира черно-белите кадри на Уша

Фотоизложбата в СГХГ за пръв път представя почти 50-годишното творчество на авторката Станка Цонкова, живяла дълго време в Япония

08 Дек. 2023
Станка Цонкова - Уша
От серията "Моите сватби (с дядо ми)", 1996, сребърна черно-бяла фотографоя.

Ретроспективна изложба „Наричайте ме Уша“ на известната фотографка Станка Цонкова – Уша открива Софийската градска художествена галерия във вторник, 12 декември, от 18.00 ч. Куратор е арт критикът Вера Млечевска.

За онези, които преживяват света през изкуството, няма начална и крайна точка на тяхното пътуване. Станка Цонкова – Уша започва с класическа черно-бяла фотография през 1974 г. и преминава всички възможни граници на тази медия. Нейната фотография е нейният поглед, нейните ръце, потопени в процеса, нейното докосване на хартията, нейната игра с химията.

Творчеството ѝ е отражение на емоционални полети и болезнени падания, лутания, търсене на себе си и „взиране в лицата, зад които се крият приятелите“. Макар Уша да участва активно в художествения живот докъм 90-те години, тя често е била сама – твърде експериментираща за фотографите и чужда на художниците. Нейният талант обаче не остава незабелязан и през 1986 г. е отличена с голямата награда на фестивала в Роаян, Франция, в раздел Salon International of the Research Photography. Впоследствие – през 1989 г., е отличена с голямата награда на същия фестивал, а през 1990-а участва във Фотофестивала в Хюстън, САЩ.

В нашия все още мъжки свят жените в изкуството плащат висока цена, особено когато животът избира вместо тях. И така, Уша се скрива от сцената задълго. Япония е островът на съзерцанието и смирението за нея. Там я отвежда приятелството ѝ с Ейко Хосое – един от най-големите японски фотографи на ХХ век, понастоящем 90-годишен. По негова покана българката прави изложба в галерия „Шадай“ в Политехническия университет на Токио. От това сътрудничество произлиза проектът „Прегръдка – Каменни градини“ от 2003 г., вдъхновен от книгата на Хосое Embrace, от каменните пластики на Исаму Ногучи и японските дзен каменни градини. Проектът е отличен със стипендия на японска фондация и показан на триеналето на изкуството Echigo Tsumary през 2006--а. Неотдавна – 20 години след създаването на проекта, резултатът бе показан и у нас в изложбата "Вълна отнесе стъпка в пясъка" в центъра за изкуства „Топлоцентрала“ в София.

С изложбата „Наричайте ме Уша“, която може да бъде разгледана до 4 февруари 2024 г., авторката споделя за пръв път с публиката своето творчество от различни негови етапи през последните 50 години.

Изложбата е осъществена от фондация „Изкуство – дела и документи“ по проект “Социалният живот на изкуството”, финансиран от Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации; с техническата подкрепа на Гьоте институт – България, и в партньорство със СГХГ.

Още по темата