Медия без
политическа реклама

Разобличителят от Уотъргейт с "Ярост" за Тръмп

Президентът на САЩ умишлено крил колко опасен е коронавирусът, твърди Боб Удуърд след 17 интервюта с него

11 Септ. 2020
Снимка EPA/BGNES
Новата книга на Боб Удуърд

„Ярост“ е заглавието на втората книга на легендарният разследващ журналист Боб Удуърд за американския президент Доналд Тръмп - първата беше “Страх” (2018), която вече има и българско издание. “Гняв” ще излезе в САЩ на 15 септември, но вече публикуваните откъси, разпалиха истинска ярост в част от американското общество, съобщава сайтат NPR. Разказът започва в Овалния кабинет, където двамата висши служители от екипа за национална сигурност на президента му докладват, че COVID-19 е основна заплаха за САЩ

„Това ще бъде най-голямата заплаха за националната сигурност, с която сте се сблъскали в президентството си", казва Робърт О'Брайън, съветник по националната сигурност (четвърти за Тръмп). Първият заместник на О'Брайън - Мат Потингер, бивш разузнавач в морската пехота, живял и учил в Китай, повтаря същото. 

Датата на този разговор изскача още от първото изречение на книгата: 28 януари, 2020 г. О'Брайън и Потингър повдигат въпроса, защото дни по-рано Тръмп отхвърлил опасността от вируса на конференция в Швейцария: "Ние го контролираме. Ще бъде съвсем наред. Вече се справихме доста добре", казва президентът. 

Три дни по-късно по настояване на О'Брайън, Потинджър и хор от учени, включително д-р Антъни Фаучи и д-р Робърт Редфийлд, Тръмп нарежда спиране на пътуванията от Китай до САЩ. По-късно той ще твърди, че е направил този ход напук на най-близките си съветници. 

През решаващия месец февруари президентът изпраща към американската общественост съвсем различи сигнали, включително и като организира митинги. През седмицата, когато разговаря с Удуърд, Тръмп публично изрече своите скандални реплики за това как „когато стане малко по-топло, вирусът като по чудо ще си отиде“ и „Мисля, че ще се получи добре, имаме само 11 случая и те всички се подобряват. "

На 28 февруари на митинг в Южна Каролина той нарече критиките на демократите по отношение на боравенето с вируса "тяхната нова измама". Присъстващите на митинга заявяват пред журналисти, че цялата история на вируса е медийна измислица. На следващия ден е обявен първият починал в САЩ, а Тръмп открива пресконференция, в която говори за напредъка в Афганистан.

Удуърд цитира и последващо интервю от 19 март, в което Тръмп казва: "Винаги съм искал да го омаловажавам. Това все още ми харесва, защото не искам да създавам паника."

Всички тези “самопризнания”, които Удуърд има записани на лента, са част от поредица интервюта, които Тръмп предостави на журналиста от “Вашингтон Пост” - общо 17, между декември 2019 г. и края на юли 2020-а. 

Не е ли имало никой в ​​комуникационния офис на Тръмп, който да постави под съмнение този ангажимент на президента?  Кой, освен Тръмп, би могъл да организира 17 интервюта с човек, който е писал критично за осем президенти, включително и по-ранна книга за самия него, която го описва като неподготвен и негоден за президентския пост, като национална катастрофа?

Това е 20-ата книга на Удуърд. Първата беше „Цялото президентско войнство“ - вътрешната история на разследването на Удуърд и Карл Бърнстийн, която доведе до искането за импийчмънт и накрая до оставката на президента Ричард М. Никсън преди близо половин век. Това разследване беше и остава спорно поради участието на "неназовани източници". Работата на Удуърд в следващите десетилетия е широко аплодирана, но също така често поставяна под съмнения - по същата причина.

В един от аудиозаписите Тръмп казва, че е номер 1 в Туитър и във Фейсбук, и Удуърд трябва да му припомня, че всъщнос е девети по последователи в Туитър (бившият президент Обама е по-напред от него) и има десетки хора с повече последователи във Фейсбук.

В друг момент, обсъждайки колко добре се разбира с тираничния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, Тръмп изглежда почти замислен: „Не са ли странни отношенията ми с чуждите лидери - колкото по-твърди и лоши са те, толкова по-добре се разбирам с тях? Имаш ли представя защо? Може ли да ми го обясниш някой някой ден?"

Още по темата