Quantcast
Протестите срещу „Мулан“ стават повече и по-шумни | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Протестите срещу „Мулан“ стават повече и по-шумни

4 035
 Disney
Лиу Ифей в ролята на Мулан.

Като една от най-големите медийни корпорации в света компанията "Уолт Дисни" е обект на голямо разнообразие от критики - от обвинения в сексизъм и расизъм до дела за плагиатство и неетични бизнес практики. Това, което сега се случва с “Мулан” - новата игрална версия на анимационния хит от 1998 г., обаче е нещо ново. Към протестиращите от Хонконг и Южна Корея с призивите за бойкот на филма се присъединиха и активисти от Тайланд и Тайван.  

Недоволството избухна миналата година, когато актрисата в главната роля Лиу Ифей изрази публично подкрепа за полицията в Хонконг, която участниците в антиправителствените демонстрации обвиняват на използването на прекомерна сила за потушаване на вълненията.

"Този филм излиза днес. Но тъй като “Дисни” се връща в Пекин и Лиу Ифей открито и с гордост подкрепя полицейската жестокост в Хонконг, призовавам всички, които вярват в правата на човека, да бойкотират “Мулан”, написа в Туитър в петък известният активист от Хонконг Джошуа Уонг под хаштага  #BoycottMulan.

Ифей, родена в Китай американска гражданка, взе отношение по темата миналата година в разгара на протестите в Хонконг, които започнаха като предимно мирни демонстрации и в крайна сметка се прераснаха в чести  сблъсъци между протестиращи и полиция. "Подкрепям полицията в Хонконг. Всички можете да ме нападате сега. Това е  срам за Хонконг", написа тя в Weibo (най-голямата социална мрежа в Китай) през август 2019 г. Съвсем скоро последваха призивите за бойкот на "Мулан", а хаштагът #BoycottMulan стана много популярен в Туитър - който е забранен в Китай.  

 

Международната публика е ключова за „Мулан“

Сега, след многобройни закъснения поради коронавирусната пандемия, в САЩ "Мулан" излиза в стрийминг пратформата Disney+, а на много други места по света (включително и у нас от 11 септември) - по кината.  Международната публика, особено в Китай, е ключова част от театралната стратегия на филма. Но в Хонконг напрежението е все още високо, след спорния закон за националната сигурност, наложен от Пекин на града. 

Но подновените призиви за бойкот на "Мулан" се разпространиха и върху активисти в Тайланд и Тайван - задвижвани до голяма степен от #MilkTeaAlliance, онлайн движение, обединяващо продемократичните протестиращи в Хонконг, Тайланд и Тайван, загрижени от нарастващото  влиянието на Китай  в региона.
 
През последните седмици в Тайланд хиляди демонстрират с призиви за реформи на монархията на страната. Те получават подкрепа от протестиращите в Хонконг, а от своя страна недоволните в Тайланд и Тайван се присъединиха към призивите за бойкот на "Мулан".
 
В Китай обаче, където хората подкрепиха коментарите на Ифей миналата година, филмът се очаква да бъде хит. 

 

Превантивни  протести преди 5 години 

Всъщност първите протести срещу филма на “Дисни” започнаха преди пет години в САЩ, но по друг повод. Това те бяха организирани от фенове, които се опасяваха, че за главната роля може да бъде избрана бяла актриса. Мулан е легендарна китайска фолклорна героиня, която се бие срещу хуните, преоблечена като мъж. 40 хиляди фенове подписаха петиция с искане тя да бъде изиграна от актриса от азиатски произход. 

По онова време Холивуд беше подложен на обвинения заради избора на бели актьори в ролите на герои от други раси. Същата година американската актриса Руни Мара изигра индианската принцеса Тигрова Лилия в “Пан”, а  Крисчън Бейл се превъплъти в на Мойсей в “Изход: Богове и царе” (защото режисьорът Ридли Скот не искаше "Мохамед еди-кой си от еди-къде си за главната роля). 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицията в Париж претърси домовете на ислямски радикали

19.10.2020

Обновена

2269 19
Продължават безпрецедентните протести в Тайланд

19.10.2020

253
Китайската икономика се връща на нивото от преди коронакризата

19.10.2020

1536 20

Коментари

indiec

Ние май спадаме по-скоро към хуните. За какво да протестираме (защото някои протестират за азиатци, други не знам за какво, трети за реформа на монархията (коя монархия)?

Изобщо анархия...

 

Evasion

Изнудвачи секви, внимание да не им се обръща.

Влез или се регистрирай за да коментираш