Медия без
политическа реклама

Президентът Тръмп поиска затвор за нападение над статуи

В някои щати и градове местните власти сами премахват спорните паметници

27 Юни 2020Обновена
Работници премахват 10-метров мемориал на Конфедерацията - обелиск, известен като "Изгубената кауза" от площада в Декатур, Джорджия.
Снимка EPA/BGNES
Работници премахват 10-метров мемориал на Конфедерацията - обелиск, известен като "Изгубената кауза" от площада в Декатур, Джорджия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Туитър, че е подписал изпълнителна заповед, с която призовава участниците в протести срещу паметници да бъдат вкарвани в затвора. Според заповедта, всеки, който повреди публична статуя, „трябва да бъде преследван с цялата сила на закона". В заповедта Тръмп изисква да се удържат федерални средства от местните власти и полицейски управления, които не успяват да спрат подобно "самоуправство на тълпата", съобщава Foxnews.

Според заповедта: „Много от бунтовниците, подпалвачите и левите екстремисти, които извършват и подкрепят тези действия, изрично се идентифицират с идеологии - като марксизма - които призовават за унищожаване на системата на управление на САЩ“.

Тръмп обвинява протестиращите в "дълбоко непознаване на нашата история" и подкпрепи обвинението си с примери. Сред тях е неотдавнашното нападение над паметник на Юлисис Грант в Сан Франциско, който е притежавал роб, преди да стане генерал в армията на Съюза с много голям принос за победата над Конфедерецията — и мемориал в Бостън в памет на афро-американски полк, който също е воювал на страната на Съюза в Гражданската война. 

Индивидите и организациите имат право мирно да се застъпват за премахването или за поставянето на който и да е паметник — се казва в изпълнителната заповед. — Но никой индивид или група нямат право да повреждат, вандализират или премахват паметник чрез сила.
 
В нея се цитират съществуващите закони, предвиждащи до 10 години затвор за всеки, който навреди на федералната собственост.

Заповедта предупреждава местните власти, че пренебрегването на защитата на такива паметници би могло да се отрази на държавното финансиране, което получават, обвързано с публичните пространства. Полицейските управления, които не са успели да опазят статуи от повреди или вандализъм, също могат да загубят такива средства, предупреждава Тръмп. 

В нея се посочва също, че всеки, който „повреди, оскверни или унищожи религиозна собственост, включително чрез нападение, премахване или оскверняване на изображения на Исус или други религиозни дейци или религиозно произведение на изкуството“, трябва да бъде преследван с най-голямата строгост на закона.
 
Последната част изглежда е отговор на скорошна публикация в Туитър на известния активист и борец на социална справедливост Шон Кинг, който написа, че „статуите на бял европеец, представяни за статуи на Исус, също трябва да паднат. Те са израз на бялото превъзходство". Но досега не се е чуло протестиращи да нападнали църква или религиозни паметници. 

Главната мишена на протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота, преди месец, са паметниците, свързани с Конфедерацията. Статуите на Христофор Колумб, мореплавателят от XV век, чиито пътешествия от името на Испания отвориха пътя за европейската колонизация на Америките, също бяха посочени като символи на империализма.

Успоредно с протестите някои щатски и градски власти сами започнаха да предприемат действия за премахване на символи на Конфедерацията, защитавала робството. По-рано този месец губернаторът на Вирджиния Ралф Нортам обяви, че статуя на генерала от Конфедерацията Робърт Е. Лий ще бъде премахната от столицата на щата Ричмънд.

 

НАПАДЕНИЯ

Междувременно протестиращи нападнаха две полицейски управления. По информация на телевизия „Фокс Нюз” нападатели са разбили стъклото и са се опитали да влязат в сградата на полицейски участък в западната част на Сиатъл. Служителите на реда са успели да ги отблъснат. В Портланд пък е запалена сградата на полицията.

Ключови думи:

паметници, Доналд Тръмп